22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоЕвропейски хроникиБуяр Османи: България остана сама в ЕС срещу Скопие

Буяр Османи: България остана сама в ЕС срещу Скопие

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи смята, че България е сама в Европейския съюз и всички други 26 страни-членки на блока подкрепят позицията на Скопие. По думите му, всичко това е резултат от конструктивното отношение на властите на югозападната ни съседка. В гостуване на предаването „Утрински брифинг“ на „Слободен печат“, първият дипломат бе помолен да коментира националното единство в България по македонския въпрос. Той смята, че е лесно да си единен по въпрос, който изобщо не те засяга.

„При нас е различно. Става дума за нашите проблеми, за нашия напредък, за нашето бъдеще, перспектива и затова не очаквайте такъв комфорт за нашите политици, за разлика от българските. И ние сме единни по въпроси, които не ни касаят. Но що се отнася до нас, има различни идеи и натиск и мисля, че се справяме добре. 26 държави-членки на висок глас казват, че това не трябва да се случва със Северна Македония, България остана сама на своите позиции и всичко е резултат от нашите конструктивни отношения. Въпреки натиска от опозицията, ние не влязохме в негативен дискурс с България и мисля, че пред очите на света получихме признание, че сме прави. Постигнахме етнически консенсус. Държавата никога не е била толкова единодушна. Най-голямата грешка, която можем да направим сега, е от държавна позиция, която има авторитет пред света, някой да я превърне отново в етническа. Ако поради някои политически, партийни амбиции този консенсус на държавата, който постигнахме, отново се превърне в етнически проблем, това ще бъде най-голямата вреда, която може да бъде нанесена. Ако трябва да се приеме резолюция, тя трябва да е продукт на всички, а не да се налага от политическа партия“, каза Османи. Той коментира и липсата на високопоставени представители на България и Гърция.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция присъстваше, но имаше и представител от българското външно министерство на ниво директор по двустранните отношения. Разбира се, България е преди избори и не мога да кажа дали е съобщение, че министърът не е дошъл, въпреки че той лично ми се извини, че не може да присъства заради изборите там. Във всеки случай огромното присъствие на висши служители от региона, САЩ, ЕС говори за факта, че поставихме Северна Македония сериозно на картата на такива международни конференции, чрез които регионът се обръща към света“, обясни Османи. „Мисля, че понякога страните от региона са критични към ЕС, защото имат емоционален подход, защото обичат ЕС, иначе, ако не им харесва, ще го игнорират, няма изобщо да правят критични коментари. Основното послание беше, че в географски, исторически и политически план Балканите нямат алтернатива, освен да бъдат част от ЕС, т.е. че това е липсващото парче, с което Европа ще бъде цялостна“, каза Османи и добави, че регионалното сътрудничество е ключов тест за това дали регионът е узрял да се превърне в бъдеще в голям Съюз“, каза още първият дипломат на Скопие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments