22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусБуяр Османи: Служебното правителство в България може да се окаже златна възможност...

Буяр Османи: Служебното правителство в България може да се окаже златна възможност за РСМ

За да получи подкрепата на Германия за официалния старт на преговорите с ЕС, македонският външен министър Буяр Османи се намира на посещение в Берлин, където вече се срещна с германския външен министър Хайко Маас, пише македонското електронно издание “Фактор“. „Това е първото ми двустранно физическо посещение, защото на досега на практика сме имали само виртуална среща с министър Маас. Тази година се навършват 28 години от началото на дипломатическите отношения с Германия.

Имаме близки политически отношения. Имаме голям обем на търговия. Всичко това са предпоставки за превръщане на тези взаимоотношения в стратегическо партньорство. Но основната причина, поради която съм тук, е да говоря за нашето европейско досие, за изпълнението на решението за започване на преговори, взето през март миналата година, защото Германия по време на своето председателство положи изключителни усилия да даде възможност това да се случи и продължава да го прави сега в рамките на „тройката“ по време на председателството на Португалия,“ казва Османи. Министърът смята, че изборите в Република Северна Македония и България не са донесли положителен резултат при преодоляване на спора, но заяви, че Скопие е готово да преговаря със служебното правителство в София, докато там не се формира управляващо мнозинство.

„Изборите не само в България, но и в Северна Македония не оказаха положително въздействие върху преодоляването на различията, които съществуват между двете ни държави. Очаквахме, че след изборите в България, че институциите ще се формират бързо и ще влезем в по-интензивен политически диалог, за да постигнем консенсус в относно преговорната рамка. За съжаление там ще се проведат нови предсрочни избори, според съобщенията, някъде през юли. Това ще намали възможността за съществен диалог. Виждам срещата на върха на ЕС през юни като златна възможност за започване на преговори както за Северна Македония, така и за Албания, така че мисля, че трябва да намерим начин да разговаряме със служебното правителство там с всички приятели, които не пропускат тази възможност, защото се страхувам, че бъдещите възможности ще бъдат още по-малко за вземане на такова решение, казва Османи.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments