21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиБългария в Шенген, електромобилите от Китай, Украйна – акценти от речта на...

България в Шенген, електромобилите от Китай, Украйна – акценти от речта на Фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи призив  България и Румъния да бъдат приети в Шенген, без никакво по-нататъшно забавяне. Тя направи това по време на речта си за Състоянието на Съюза пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Речта на фон дер Лайен продължи около час и както се очакваше, беше ретроспекция на постиженията на Комисията преди европейските избори догодина – по отношение на помощта за Украйна, енергийната независимост от Русия, Зеления пакт. За първи път в такава реч обаче тя призова в прав текст България и Румъния да бъдат приети в Шенген незабавно:

„Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането на мигранти. Те го доказаха, че са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да ги бавим повече“.

Фон дер Лайен определи като „историческо“ присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. България още не е ратифицирала документа.

По отношение на Китай тя заяви, че Комисията започва разследване за евтиния внос оттам на електромобили:

„Световните пазари в момента са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили. Цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява пазара ни.

И тъй като не приемаме това да се случва отвътре, не го приемаме и когато идва отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва антисубсидийно разследване на идващите от Китай електрически превозни средства“.

За Украйна тя заяви, че ЕС ще бъде до нея с всяка стъпка и че Комисията ще предложи да се разшири обхватът на временната закрила на украинците в Общността. За бъдещето на Украйна тя подчерта:

„Това бъдеще се вижда ясно. И този парламент го заяви ясно – бъдещето на Украйна е в нашия Съюз. Бъдещето на Западните Балкани е в нашия Съюз. Бъдещето на Молдова е в нашия Съюз“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments