7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусБългария иска от ЕК да бъде прекратена покупката на ваксини срещу Covid-19

България иска от ЕК да бъде прекратена покупката на ваксини срещу Covid-19

България настоява пред Европейската комисия (ЕК) да бъде прекратена покупката на ваксини срещу Covid-19, обяви пред БНТ министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Според него интересът към тези ваксини в момента е нулев и се налага да бъдат бракувани огромни количества.

„Принудени сме да закупуваме ваксини до 2025 година. Ние не само имаме ваксини за бракуване, ние бракувахме големи количества. Предстои да бракуваме тази година още 2,8 млн. ваксини. Това е огромен финансов ресурс. В България е видимо, че Covid ситуацията отмина. Второ, всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини. Третият въпрос е, че ние трябва да закупуваме бустерни дози. Ние имаме ниско ваксинационно число. На кой да ги прилагаме тези бустерни дози? Аз бях абсолютно категоричен пред ЕК, че България е твърдо за прекратяване договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини.“

 

Според Асен Меджидиев на подобна позиция са и други страни от ЕС като Полша, Чехия и Литва.

По думите на здравния министър масовото негативното отношение към Covid ваксините е довило до друг проблем от задължителния имунизационен календар.

„Имаме отказ от желание за ваксинация срещу морбили. Ние трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела. Това са сериозните проблеми в момента за мен, като министър на здравеопазването“, заяви пред БНТ Асен Меджидиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments