16.8 C
София
неделя, май 29, 2022
НачалоНа фокусБългария ще получи 2 г. отсрочка за ембаргото над руския петрол

България ще получи 2 г. отсрочка за ембаргото над руския петрол

България ще получи 2 г. отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други страни членки или трети страни. Държавите в ЕС постепенно ще преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца, според Bloomberg.

Това също така ще даде възможност на Унгария, която се обяви против ембаргото, да намери техническо решение за енергийните нужди на страната, отбелязва изданието.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments