23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусБългари в Одеса: Силни взривове, сирени, безсънна нощ и страх за живота

Българи в Одеса: Силни взривове, сирени, безсънна нощ и страх за живота

Силни взривове, сирени, безсънна нощ и страх за живота. За това разказаха пред БТА живеещи в Одеса българи след руското нападение срещу югоизточния украински град през нощта.

Атаката срещу Одеса с ракети и дронове започна към 1 часа през нощта и продължи до 03.22 часа, за което веднага съобщиха на официалния сайт на градския съвет.

Нощните взривове бяха много силни и многократни. Живея съвсем близо до големия химермаркет в Одеса, в който имаше улучване. Той е почти унищожен. Страшна картина. Наоколо са разположени нови жилищни блокове. Всички сме стресирани. Добре е, че няма жертви“, разказа българинът Виктор Топал.

„Живея на първи етаж и усещах взривните вълни. Чу се как профуча една от ракетите, след това работата на украинската противовъздушна отбрана. Страх и ужас – това е усещането, защото не се знае кога и къде ще падне ракета или отломък от нея. Молим се и очакваме по-скоро да свършва това безумие“, сподели друга българка – Надежда Иджилова, която живее дълги години в Одеса и активно участва в културно-просветни събития и прояви на българската общност в украинския черноморски град.

В една от централните части на града пострадаха седем сгради на детски градини и общообразователни училища, както и едно студентско общежитие. Засегнати бяха и над 110 жилищни сгради, в резултат на което са повредени врати и прозорци, както и коли.

„От взривните вълни са повредени прозорци и врати в детски учреждения в центъра на Одеса. Това споделят колеги. Всичко това е ужасно“, каза Марина Маленкова, директор на детска градина.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments