Българската дипломация оставя усещане за липса на стратегия не само по казуса със Северна Македония

0

Най-младият районен председател в БСП – София Еньо Савов е магистър по право и доктор по международни отношения и международно право. Член е на Националния съвет на БСП и ръководи организацията на социалистите в район Панчарево.

Какво послание към света дадоха американските избори – Америка е разделена, едни протестират, други празнуват?

Наистина това, което се случва в САЩ, е впечатляващо. Страната е силно разделена по расов, полов, социален и политически признак. Пандемията от COVID-19 катализира тези противоречия и те избиха в сблъсъци и противопоставяне. А най-лошото е, че прогнозите на експертите са за задълбочаването им, вместо за прекратяване. Работата на новия президент ще бъде изключително трудна. Самият избор на Джо Байдън беше в голяма степен компрометиран или поне предизвика доста полемики и въпроси. Тук бих искал да подчертая, че демокрацията е форма на съвместен живот и всички трябва да се учим да живеем заедно, независимо от различията. Считам, че това трябва да бъде в основата на новия курс, по който ще поеме Америка.

Какви са Вашите прогнози за отношението на Джо Байдън към България и към „Турски поток“? 

Балканите са малко встрани от приоритетните региони за американските интереси в момента. Това не означава, че балканските страни нямат своето място в общите интересни на САЩ, защото тук се преплитат сериозни геополитически и икономически интереси. Води се борба срещу влиянието на Русия и Китай, променя се досегашният фокус, който беше върху Турция. В този контекст Байдън ще настоява за спиране или най-малкото за ограничаване на „Турски поток“ – да не забравяме свързаността му с украинската газопреносна мрежа – и за по-голямо участие на България във военните планове на САЩ.

Как изборът на САЩ за президент ще се отрази върху световната икономика?

Както и при предишните избори, когато Тръмп стана президент, ще има размествания в капиталовите пазари. Неминуемо първо ще се раздвижат цените на петрола, с оглед на очакването за посоката, в която ще тръгне новият президент. Прогнозите са, че с идването на Байдън на власт, САЩ ще се върнат към характерната за демократите глобалистка политика.
Друг важен въпрос е дали ще бъде продължена търговската война с Китай, а и каква политика ще бъде предприета по този въпрос. В крайна сметка обаче световната икономика ще понесе множество промени и то негативни, основно заради коронавирусната криза. Както и в следствие на промяната на управлението на една от водещите страни и съответно икономики в света.

Колко ще струва пандемията на световната икономика?

Все още е твърде рано да бъде даден конкретен отговор на този въпрос. Много неизвестни има, за да можем да стигнем до правилното решение на задачата. С оглед на динамиката на процесите, новите посоки и реалности, които очакват всички ни, е безспорен факт, че съвсем скоро ще се събудим в един различен икономически свят. Той ще има нови играчи и интереси, към които обаче ще трябва да се адаптираме възможно най-бързо.

Оказа ли се ЕС неподготвен за втората вълна на коронакризата?

Наистина усещането е такова. Не трябва да забравяме обаче, че това е нов вирус. По тази причина той бързо се разрасна до пандемия. Въпреки това, ЕС работи на максимални обороти и с всички инструменти, които притежава, за излизане от кризата. Тук имам предвид не само здравните, но и финансовите, а и всички други, с които разполага. Механизмът за възстановяване и устойчивост е в основата на плана, по който ЕС предвижда да си върне нормалния режим на работа и загубите, които неминуемо настъпват. Разпределението на парите ще даде допълнителна подкрепа на страните-членки в борбата им с кризата.

Как да се намери баланса в отношенията с Македония и отдалечава ли се тя от европейската си перспектива?

Пътят е един-единствен – да търсим общи решения, да обясняваме позициите си, като същевременно защитаваме принципно националните ни интереси. Вижда се, че все по-трудно намираме диалог със съседите ни, което е един от водещите проблеми. За съжаление, българската дипломация гледа едностранно на този процес в стила на „дай си ми куклите, на си ти парцалките“, а това трудно ще доведе до успех и за двете страни. Да не забравяме, че България беше първата държава, признала македонската република тогава, а сега ще бъде и първата страна, която ще я спре по пътя й за ЕС. Тази непоследователност в българската външна политика и усещането за липса на стратегия са основни проблеми, не само по въпроса с Република Северна Македония, а за посоката ни в международния свят.

Бюджет 2021 съществено се различава от предишните бюджети на правителствата на Борисов. Пандемичен, социален, предизборен или следизборен бюджет, какъв е той?

Най- вече това е спасителен бюджет, но не за българските граждани, а за самото управление. Някои от предлаганите политики от управляващите са си откровено популистки, а високата им цена ще трябва да поеме за пореден път обикновеният данъкоплатец. Отново, в неподражаемия си стил, премиерът обещава на едро с единствената цел да спре гражданското недоволство. По този начин печели време и се надява бурята да отмине. Проблемът е, че бюджетът на България не е само до изборите. Държавният бюджет не е касичка, която Борисов може да счупи при нужда и да си помогне за решаването на някой проблем. За съжаление, в последните години поведението и отношението на премиера към този бюджет е точно такова. Затова и доверието към управлението му се пръсна на парчета. Убеден съм, че този път няма да има сили да ги слепи. Изборите догодина ще го докажат.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук