Бюджетните Малдиви – пътешествие до Занзибар

0

Топлият океан, белите пясъчни плажове, недокоснатата природа, най-големият вулкан в Африка, екзотични животни и племена, запазили вековен начин на живот – за всичко това туристите летят до Танзания. Как да организираме една незабравима и в същото време бюджетна почивка в тази държава – разказва Олеся Печенкина от РИА Новости.

Два полета от София с продължителност всеки по около 5 часа през Доха – и вие сте в Танзания, в югоизточната част на Африка. Там, на остров Занзибар, се ражда и отглежда момчето Фарух Булсара, което по-късно става легендарният Фреди Меркюри.

Страната не е засегната силно от пандемията COVID-19. Там са открити само 509 случая на коронавирусна инфекция, 21 пациенти са починали. Според Световната здравна организация броят на заразените хора не се е променил от 8 май.

Освен това Занзибар е едно от малкото места където гостите не трябва да предоставят сертификати за коронавирус и не подлежат на карантина при пристигане. От 18 май Танзания отвори границата за туристи. Виза може да бъде получена при пристигане.

В хотелите няма бюфети, има само а ла карт услуга – а ла карт. Масите са подредени със социална дистанция. На обществени места се препоръчва да се мият ръцете по-често – навсякъде има вода, сапун и дезинфектанти. Не е необходимо да носите маски, но мнозина все пак го правят, казва ръководството. Някои магазини не допускат посетители с незащитено лице.

Не са необходими специални ваксинации за пътуване до Танзания, но ако туристите планират да посетят съседна Кения, се препоръчва ваксинация. Килиманджаро е най-високата точка на африканския континент, 5895 метра над морското равнище. Вулканът може да се види и от съседна Кения, но до върха можете да стигнете едва след пристигането си в Танзания. 400 метра под кратера на главния връх на Кибо – гореща лава. Няма документирани изригвания, но се отделя пара.

Занзибар понякога се нарича бюджетните Малдиви заради широките си плажове с бял пясък и красивия океан. Вярно е, че подводният свят край бреговете на африканска държава е много по-беден. Можете да се отпуснете там целогодишно, пиковият сезон е в края на лятото и есента. Вали през ноември и март до май.

В страната има 17 национални парка, но най-известните са Серенгети, Тарангире, езерото Маняра. В саваната можете да видите така наречената африканска Голяма петорка – слонове, биволи, носорози, лъвове и леопарди.

Интересна атракция за туристите са Килиманджаро и три големи африкански езера – Виктория (най-голямата сладка вода на континента), Танганика (втората по големина в света) и Нясаса.

По време на сафари пътниците се водят в села, където живеят племената масаи или хадза. Местните жители запознават гостите със структурата на селището, бита, културата – например изпълняват танц на воини. Казват, че ярките дрехи прогонват злото от тях.

А за подарък вкъщи може да отнесете уникалните местни подправки като кардамон, куркума,  и индийско орехче, или ярки тъкани и килими от племето масаи, ръчно изработени бижута и продукти от абанос.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук