4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусБюджетните приходи на Русия от продажба на петрол и газ са свили...

Бюджетните приходи на Русия от продажба на петрол и газ са свили почти наполовина

Бюджетните приходи в Русия от продажбата на петрол и газ през януари и февруари са намалели с 46% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време разходите са се увеличили с 52%, съобщихаот руското министерство на финансите.

 

От финансовото ведомство обясниха, че намаляването на приходите в бюджетасе дължи на поевтиняването на котировките на руския сорт петрол “Уралс” и на съкращаването на износа на прероден газ. И увериха, че бюджетният дефицит в размер на около 40 милиарда долара ще бъде компенсиран със средства от Фонда за национално благосъстояние.

Руските власти се надяват, че годишният дефицит няма да надхвърли 2% от брутния вътрешен продукт. През април ще бъде въведен минимален праг на отстъпката на “Уралс” спрямо сорта “Брент” и ще се намалят субсидиите на петролните компании, които доставят гориво на вътрешния пазар.

Очакванията са, че това да донесе приходи в размер на около 8 милиарда долара. Освен това представителите на едрия бизнес ще трябва да внесат еднократно в бюджета, отделно от другите данъци, по 4 милиарда долара.

От пролетта на миналата годинав Русия са засекретени бюджетните разходи по отделните пера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments