14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусБюджетът за 2023 година да компенсира инфлацията за две години назад, иска...

Бюджетът за 2023 година да компенсира инфлацията за две години назад, иска КНСБ

Бюджет – 2023 да компенсира инфлацията за две години назад и да има не по-малко от 10% допълнително за компенсация на инфлацията за тази година. Това каза пред журналисти президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Сега всички, на които плаща правителството, са ощетени и затова исканията на синдиката за обществения сектор са ясни и се базират на разликата между частния и обществения сектор, която е близо 10%, което рядко се случва, добави той.

В здравеопазването и образованието има сериозни минуси, като дори и даването на допълнителни средства за двата отрасъла очевидно не е успяло да компенсира инфлацията, допълни Димитров.

От КНСБ настояваме за допълнителни средства за ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от януари 2021 г. до декември 2022 г. навсякъде, където не е компенсирана, каза още той.

Да има и ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор с минимум 10 процента за тази година с оглед прогнозираното равнище на инфлация до края на годината. За тези две искания ще са необходими още 465 млн. лв. допълнително, посочи Димитров.

Ръст на минималната работна заплата от 1 юли т.г. от 780 лв. на 850 лв. е следващото искане на синдиката. Да се върне 20 на сто ДДС ставката за хляба, брашното и ресторантьорските услуги, настояват още от синдиката. Да се увеличат заплатите на педагогическия персонал за т.г., гарантиращ ниво на заплатите от поне 125% от средната работна заплата. Да се осигурят средства за ръст на пенсиите от 1 юли т.г. съгласно действащото нормативно законодателство в Кодекса за социално осигуряване, посочи още Димитров.

Ако минималната заплата се повиши от 1 юли на 850 лв., това ще струва на държавата 175 млн. лв. за полугодието, каза Любослав Костов, вицепрезидент на КНСБ. По думите му в България сега 430 хиляди души работят на минимална работна заплата, като най-много – 35 на сто, са в строителството.

Разликата между минималната и средната работна заплата ще нараства още повече, ако в средата на годината не се повиши минималното възнаграждение. Искаме трудът да е възмезден по начин, по който да съответства на покупателната способност, добави Костов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments