6.3 C
София
сряда, ноември 17, 2021
НачалоНа фокусБ. Балев: Всички социалисти сме единни зад Румен Радев. Нужен ни е...

Б. Балев: Всички социалисти сме единни зад Румен Радев. Нужен ни е конгрес веднага

Интервю с Боян Балев, политически анализатор, член на НС на БСП.

 

Как ще коментирате втората за последните две години и половина оставка, която подава председателят на БСП Корнелия Нинова?

 

– Изгледах изявлението на госпожа Нинова. Личеше и, че и е много трудно. Това нейно усилие заслужава някакво уважение. Но е факт, че този акт е доста закъснял и изглежда половинчат. Тя формално подава оставка сега, но реално иска да отложи въпроса за конгрес през януари, което е и нарушение на устава, тъй като конгресът трябва да има поне едно заседание годишно, а през 2021 година такова не е имало. Конгресът не е заседавал вече година и 2 месеца. Предвид празниците конгрес през януари означава втората половина на януари – след още 2 месеца. В същото време местни структури в страната се „съветват“ да приемат позиции в нейна подкрепа. Това много напомня ситуацията от 2019 година, когато тя в крайна сметка оттегли оставката си.

 

– Според вас какво трябва да се случи оттук нататък?

 

– На първо място, на нас ни е необходим конгрес най-късно в средата на декември. Повече от очевидно е, че ни е необходима и уставна промяна. В момента сме в абсурдната ситуация – по-лесно е да се смени правителството на държавата, отколкото ръководството на БСП. Ние ще правим заседание на конгреса с едничката цел да констатираме оставката на председателя на партията. Това е абсурден текст особено предвид настоящото финансово състояние на БСП – ще похарчим 50 хиляди лева, за да съберем 800 човека, които да констатират една оставка, която уж вече е изпратена до структурите.

Промените в устава се налагат и от очевидната тежка криза, в която се намира БСП с катастрофалните изборни резултати. Конгресът трябва да набележи организационни и политически мерки за излизане от ситуацията. В настоящата динамична обстановка те не могат да бъдат отлагани.

На следващо място, госпожа Нинова трябва ефективно да се оттегли от ръководството на партията. Най-добре е мандатът за участие на БСП в управлението да се даде от конгреса. Санкцията от върховния орган е необходима, тъй като ние ще влезем в управлението силно делегитимирани като партия, защото сме загубили 70 процента от доверието и подкрепата, които имахме преди 4 години.

 

– Госпожа Нинова отправи тежки обвинения към президента и служебното правителство. Стои ли все още БСП зад кандидатите Румен Радев и Илияна Йотова?

 

– По-късно тя направи и доста фриволно изявление като заяви, че дали и за кой ще гласува на втория тур ще се разбере в неделя. Това е грубо нарушение на устава на БСП – отказ от изпълнение на решение на Националния съвет, което ясно казва кои са нашите кандидати. Както всеки друг социалист Нинова е длъжна да работи за преизбирането на президента и вицепрезидента. Тя много обича да обяснява, че е избрана от всички социалисти, въпреки че за нея гласуваха само 40 от 80 хиляди членове. Нека сега наистина се вслуша във волята на тези редови членове. Те всички единни подкрепят Радев и Йотова за втори мандат.

Всичките и обвинения към Радев са напълно неоснователни. Проблемът е в това, че тя уж сама пое цялата отговорност за изборния резултат, но пак видя куп проблеми извън себе си. Единствената и вина била, че мълчала вероятно като Иван Костов, който не отговори на призива „Иване, кажи си“. Вече и е виновна не само вътрешната опозиция, но и президента Радев.

 

– Вие не смятате, че „Продължаваме промяната“ е президентска партия и Радев е работил за тях на изборите?

 

– Това обвинение е грозна клевета. Румен Радев участва в съвместни мероприятия в кампанията с почти всички наши кандидати. Аз лично и на живо ги гледах на една трибуна в София и с Корнелия Нинова. Тя незнайно защо слезе от трибуната, когато Радев се качи. Радев се снима с всички наши кандидати, които пожелаха това, с много от водачите на листи.

Още по-абсурдно е твърдението, че някакви наши структури са били привлечени от „Продължаваме промяната“. Кои са тези структури? Няма нито едно знаково лице на БСП на национално или местно ниво, което да е преминало в новата формация.

 

– Но според госпожа Нинова служебният кабинет и инициативния комите на Радев са и поискали оставката. Това не е ли факт?

 

– Оставката я поиска Антон Кутев, който е член на Националния съвет на БСП. Той и иска оставката мисля от април. Същата позиция са изразили кметове на БСП, които са част от инициативния комитет също като представители на БСП. Това са хора мажоритарно избрани срещу кандидати на ГЕРБ с огромен авторитет. Абсурдно е да се мисли, че дори президента може да им внуши какво да правят. И с риск да се повторя – никога и никъде през тези 5 години президентът Радев не си е позволил да се меси във вътрешнопартийния живот на БСП като цяло или някоя нейна структура.

 

– Искате да кажете, че президентът няма вина за слабите резултати на БСП, каквато му приписва госпожа Нинова?

 

– Президентът Радев и назначеното от него служебно правителство проведе двата най-честни избора в България за последните 10 години. В резултат на тези избори ГЕРБ два пъти бяха победени. Факт е, че ГЕРБ са много далеч от силните си години и при честни избори могат да бъдат победени. Тази години ги биха първо партията на Трифонов, а сега и новата партия на Петков и Василев. Само Нинова продължава да не може да спечели срещу ГЕРБ, въпреки че ръководи най-старата партия в България с несравнимо по-добра организация от ИТН и ПП, опит в кампаниите, традиции и всичко останало, за което можете да се сетите. От тази гледна точка решението на госпожа Нинова за оставка е правилно, макар и много закъсняло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments