11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусБ. Джонсън иска Г-7 да ваксинира целия свят срещу COVID-19 до края...

Б. Джонсън иска Г-7 да ваксинира целия свят срещу COVID-19 до края на 2022 г.

Британският премиер Борис Джонсън призова в събота лидерите на държавите от Групата на Седемте да поемат ангажимента да ваксинират целия свят срещу COVID-19 до края на 2022 г., когато се срещнат във Великобритания следващата седмица, предаде „Ройтерс“. Джонсън ще бъде домакин на първата лична среща на върха от почти две години на лидерите на Г-7. Тя следва срещата на финансовите министри на групата в събота с историческото решение за въвеждане на 15% глобален корпоративен данък. Джонсън заяви, че ще поиска обещание да постигане глобалната цел за ваксинация.

„Ваксинирането на света до края на следващата година би било най-големият подвиг в медицинската история, заяви Джонсън. Призовавам колегите си от Г7 да се присъединят към нас, за да сложим край на тази ужасна пандемия и да обещаем, че никога повече няма да позволим разрухата, причинена от коронавирус, да се повтори.“

Лидерите на Германия, Франция, САЩ, Италия, Япония, Европейския съюз и Канада ще се присъединят към Джонсън за тридневната среща на върха в Корнуол, Югозападна Англия, която започва в петък. Това ще бъде първото задгранично пътуване за американския президент Джо Байдън, откакто встъпи в длъжност през януари.

Докато най-богатите държави вече ваксинираха голям брой от своето население, много по-бедни страни не са имали еднакъв достъп до ваксини. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в Лондонзаяви, че е спешно най-богатите държави да насърчават ваксинациите в по-бедните страни, които не могат да си позволят да ги купят. Тя също повтори позицията на САЩ, че патентните права трябва да бъдат премахнати за ваксините и каза, че правят всичко възможно, за да се справят с проблемите за доставки, които предотвратяват натрупването на дози в други части на света. Великобритания е поръчала над 500 милиона дози ваксина COVID-19 за населението си от 67 милиона и каза, че ще дари всички дози, от които не се нуждае.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments