Ваксинирани с одобрени от ЕМА и СЗО ваксини могат да влизат в Европейския съюз

0

/ ТАСС /. Съветът на ЕС одобри препоръките на Европейската комисия (ЕК) да разреши влизане на територията на общността за туристи, които са ваксинирани с лекарства, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA) или СЗО за спешна употреба. Това се казва в изявление на съвета. „Ако държавите-членки приемат доказателство за ваксинация, за да се откажат от ограниченията за пътуване, като тестване или карантина, те по принцип трябва да премахнат несъществените ограничения за пътуване за пътници от трети държави (извън ЕС), които са получили най-новата препоръчителна доза от ваксина, одобрена от EMA, най-малко 14 дни преди пристигане „, се казва в нея.

„Държавите-членки могат също така да премахнат несъщественото ограничение за пътуване за тези, които са получили най-малко 14 дни преди пристигането последната препоръчителна доза ваксина от списъка на спешните случаи на СЗО“, добави Съветът.

Както подчертава Съветът, при премахване на ограниченията за пътуване „държавите-членки трябва да вземат предвид реципрочността за всеки отделен случай“. По този начин, ако Европейският съюз отвори своите граници за гражданите на дадена държава, тогава тази страна трябва да отвърне с взаимност, тоест също да позволи на европейските туристи да влязат.

Сн. ТАСС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук