9.8 C
София
сряда, октомври 5, 2022
НачалоНа фокусВалентина Маджарова е новият ръководител на Спецпрокуратурата

Валентина Маджарова е новият ръководител на Спецпрокуратурата

Единодушно, със 7 гласа „За“ прокурорската колегия избра Валентина Маджарова за административен ръководител на спецпрокуратурата. Тя беше единствен кандидат и от средата на 2019 г. изпълняваше функциите на шеф.

Маджарова заяви по време на изслушването си пред ВСС, че би подала оставка, ако се докаже незаконно подслушване на политици и  протестиращи. Лаконична беше по темата за внесения обвинителен акт срещу Николай Малинов.

„Благодаря ви за смелостта и стоицизма, които неминуемо проявявате последните дни. Времената са трудни за всички, а за нас са особено трудни“, обърна се Маджарова към колегите си.

По думите й резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта „не са на това ниво, на което и на нас самите ни се иска“. Маджарова отбеляза, че успеваемостта зависи от нетърпимостта на обществото към корупцията, която според нея е вече безспорен факт, и от работата на КПКОНПИ, структурите на МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Маджарова каза още, че пандемията е рефлектирала на работата на Спецпрокуратурата. Като допълни, че голяма част от оправдателните присъди, постановени от Спецсъда, са по внесени актове от други прокуратури.

Като проблем в Спецпрокуратурата Маджарова посочи големия брой досъдебни производства, чието решаване по същество е забавено от прокурорите. Тя отбеляза, че е въвела мярка, с която това да се промени, като от 147 те са намалели наполовина. Други проблеми, според нея, са върнатите дела и оправдателните присъди.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments