Валерий Тодоров: В подобна хибридна война заиграването може да доведе до военен конфликт

0

Русия иска да запази старите граници за сигурност – с буферни държави, с неутрални зони на сигурност. Това вече не е възможно. Русия търгува със сигурността – колкото повече поискаш, все нещо ще ти дадат. САЩ искат изтегляне изтегляне на миротворческите корпуси от Молдова, Грузия, Южна Осетия. Така че има наддаване кой ще поиска повече с идея за отлагане на решения и изтъргуване на основата на напрежение„.

 

Коментарът пред БНР е на журналиста Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Русия. И допълни, че се намираме в първата фаза на една подобна хибридна война, която от заиграване може да доведе до военен конфликт„.

„Нагнетяване на нереални рискове с цел да се постигнат нови зони на сигурност. Но това съвпада със сътресения в глобален мащаб, когато е ясно, че еднополюсният модел е разбит. Той дори вече не е двуполюсен… Съперничеството е пряко между САЩ и Русия, Украйна ще бъде жертвата в този спор. Въпросът е как ще се наместят интересите на останалите сили в този конфликт„.

 

По думите му няма дипломатически стъпки, които да охладят ентусиазма на военните, затова рисковете от война са по-големи.

„Ако Украйна влезе в НАТО, Русия ще реагира по необясним начин. Излиза се от традиционната представа за война. Русия има достатъчно средства да атакува по-далечни точки, без да излиза от своята територия“.

Според журналиста проблемът на Украйна е, че не успя да излъчи политическата реформа, която пое като ангажимент Виктор Юшченко – да се засили парламентаризмът, за да се балансират влошените отношения Изток – Запад.

„Защото Украйна навреме беше създала и укрепи автономността на Крим и беше създала икономическа зона, може би Русия нямаше да се изкуши да предприеме подобен ход, защото е военно-политически, военно-стратегически, геополитически.  Оттук нататък се влиза в интересите на други държави  – Турция, например, доставя оръжия в Украйна, но купува от Русия противоракетните комплекси, опъва отношенията си с НАТО. Турция иска самостоятелна роля. Великобритания започва да изпитва имперски синдром“. 

 

В предаването „Политически НЕкоректно“ Тодоров допълни мнение за българската позиция относно конфликта: 

Нашето участие във военните действия е изключено, няма с какво , а идеята – нашата защита да бъде поета от нашите партньори от НАТО, не се възприема радостно от българите. Това управлението е пред проблеми. Никой няма интерес към войната, извън военните, които трябва да покажат уменията, да придобиете през годините. В случай на  България за е премерена позиция „. 

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук