-2.9 C
София
сряда, януари 12, 2022
НачалоVIP styleВанко Георгиев: Треньорът трябва да бъде мотиватор и личен пример

Ванко Георгиев: Треньорът трябва да бъде мотиватор и личен пример

Фитнес-треньорът на звездите Ванко Георгиев сподели пред Hroniki.bg философията си за спорта, как се поддържа винаги в перфектна форма и в добро настроение. Ванко Георгиев е основател на уникалната методика PUMP & RUN, която комбинира силови упражнения с лека атлетика. На неговите съвети се доверяват родните знаменитости, сред които водещата от „На кафе“ Гала, продуцентите Иван и Андрей, политологът и шеф на ТВ „Европа“ Георги Харизанов, родни моделки и плейметки.

Ванко Георгиев е родом от гр. Плевен

Каква е Вашата философия и мотивация в спорта?

Ванко Георгиев: Философията ми за спорта се базира на два стълба – тренировките с тежести, с които да моделирам и подобря пропорциите на тялото си, и тренировки с бягане за стегната, тонизирана и функционална мускулатура. Вярвам, че усилията, вложени в спорт, се възвръщат хилядократно под формата на крепко здраве, способност за усилена работа и високо самочувствие от постигнатото в залата и на пистата.

Предпочитани ли са тренировките на открито, заради пандемията от коронавирус?

Ванко Георгиев: Моите тренировки са предимно на открито и преди да се появи COVID-19. При хубаво време винаги е за предпочитане да се спортува на чист въздух, вместо в прашни и непроветрени помещения. В следствие на случващото се по целия свят, все повече хора се страхуват да спортуват в група или на закрито, все по-малка е мотивацията и все по-голямо объркването откъде да започнат или как да подредят тренировките си. Голяма част от хората нямат възможност да си наемат личен треньор, да си поръчат изготвяне на тренировъчна програма, което е разбираемо – с неведението, в което сме всички и в страха за работата ни, средствата ни са насочени предимно за нуждите от първа необходимост. Аз смятам, че физическата активност е от основно значение всеки да успее да се справи с трудностите, не само през този етап на еволюцията, но и във всеки друг. По тази причина всеки ден имам безплатни видео-уроци в социалните мрежи Instagram и Facebook, в които всеки може да се включи и да спортуваме заедно.

Важна ли е двигателната активност за децата и за подрастващите и как да изградим спортна култура у тях?

Ванко Георгиев: Децата са отражение на това, което сме ние родителите, треньорите, инфлуенсърите, музикантите, цялата заобикаляща ги среда. Те следват нашия пример! Голяма част от подрастващите страдат от наднормено тегло. Виновни са не децата, виновни сме ние, защото децата са нашето огледало. Те имат нужда от добър пример, имат нужда от кумири, имат нужда да подражават в правилна насока. Тогава те ще се изградят във всяка сфера на живота в пъти по-успешно!

Затлъстяването е бич за съвременното общество, съответно и за децата. Тези, с наднормено тегло и почти нулева физическа активност и без хранителни навици постоянно нарастват. Всичко това води не само до дълготрайни здравословни проблеми, но рефлектира пряко и върху тяхната реализация във времето. Много се говори за проблемите на децата по телевизията, но колко от тях гледат сутрешния блок, например? За мен, най-прекият път да стигнем до тях са социалните медии. Ако там им покажем посоката съм сигурен, че ще ни послушат и ще се превърнат в техните идоли. Всички упрекват ТикТок, но замислят ли се колко двигателна култура е нужна за заснемане на едно видео?

Какъв съвет ще дадете на хората, които не са спортни натури?

Ванко Георгиев: Отидете в парка, планината, излезте в квартала, просто излезте на вън и 45 минути редувайте ходене с леко бягане, просто излезте и усетете силата на природата! Планинските преходи са полезни не само за тялото, но и за психическото здраве. Съчетанието между природа и физическа активност помагат в борбата срещу стреса, тревожността и депресията, а също така могат да помогнат и за подобряването на концентрацията и паметта.

Много хора, когато са под стрес ядат каквото им попадне в неразумни количества. Как да постигнем баланс в храненето си?

Ванко Георгиев: Всеки от нас е имал моменти на тревожност, стрес, трудности и дори депресия. Твърде често, за съжаление, в такова състояние човек прибягва към вредната храна-сладко, тесто, пържено, дори алкохол. Това няма да ви измъкне от “дупката”, няма да ви направи дългосрочно щастливи, нито ще ви накара да забравите трудностите. Напротив, ще “забиете” повече, защото ще рефлектира пряко върху визията и работоспособността ви и от там ще доведе до по-дълбоко психическо разстройство. Съветвам ви в такъв момент да спрете, да забавите, да помислите трезво какво ще ви донесе какво ще ви вземе това моментно удоволствие. Да си припомните, че физическата активност и движението са най-добрият начин за справяне със стреса.

Какво за Вас означава думата „треньор“?

Ванко Георгиев: Мотиватор, който трябва да извади максимума от трениращия. Ти самият трябва да си личен пример и модел за подражание. Тази титла не е за всеки и не всеки треньор и може да носи тази истински важна мисия в живота си. Аз съм отдаден на работата си и обичам това, с което се занимавам.

 

https://www.instagram.com/vanko_pumprun/

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments