16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусВариант 1 на матурата по БЕЛ, до изпита са допуснати 47 654...

Вариант 1 на матурата по БЕЛ, до изпита са допуснати 47 654 зрелостници

В Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран изпитен вариант номер 1 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Преди това ресорният министър проф. Сашо Пенов каза:

„Ще пожелая успех, спокойствие и разум за зрелостниците, също така и спокойствие за техните родители и за всички заинтересовани около тях, които заедно с тях преживяват днешния ден. Убеден съм в техните умения, убеден съм, че те ще се представят добре, защото дългия период на наслояване на знания ще даде своите резултати. На добър час на всички!“.

47 654 са зрелостниците, допуснати на днешната матура, която се състои се от три модула и е с продължителност четири астрономически часа.

Изпитът ще се проведе в 750 училища в страната и ще започне в 8:30 часа.

Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 9 юни.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути преди началото на изпита. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разделен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът ще се смята за издържан при изкарани минимум 30.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Последният – 41-ви въпрос, включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 отделни теми.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Във вторник, 23 май ще, се проведе втората задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На същата дата учениците от професионалните гимназии вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

867 са зрелостниците, които се явяват на държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Тази година учениците, които полагат матура по Български език и литература са с над сто по- малко в сравнение с миналата година, а сред тях са и тези, които на са издържали матурата от предходни години. Затова е разликата в броя на учениците, заявили участие на първата и втората матура, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Стойко Стойков. За втората матура на предмет по избор заявления са подали 843 зрелостници, като от тях 464 – за изпит по професионална квалификация. При зрелостниците с профилирана подготовка най-много са желаещите за изпит по английски език, следвани от тези, които са избрали география и биология. За третата матура, която е по желание, са заявили участие 16 ученици. Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 18 училища, а квесторите ще са 260, уточни Стойков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments