13.5 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусВасил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

Националното бюро на Интерпол в Абу Даби е уведомило националното бюро на Интерпол в България с писмо, че Божков ще бъде екстрадиран и с кой точно полет

Васил Божков е бил екстрадиран от властите на ОАЕ, а не се е прибрал по свое желание в България. Тази новина на Mediapool се базира на анонимен източник от прокуратурата. Тя бе потвърдена и пред „24 часа“ неофициално и от МВнР, и от държавното обвинение. „24 часа“ разполага с официалното писмо от Министерството на вътрешните работи на ОАЕ – Националното бюро на Интерпол в Абу Даби с дата 23 август, с което те уведомяват Националното бюро на Интерпол в София , че Васил Крумов Божков ще бъде екстрадиран на 25 август заради обвиненията в пране на пари. Съобщени са номерът на полета, кога излита и кога каца на „Летище София“ – 15:15 ч. „Любезно ви молим да посрещнете субекта при влизането му в страната ви и да ни уведомите“, завършва писмото.

Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал „разрешение“ от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за разрешение, а за екстрадиция.

„След някои събития, свързани със съдебната власт, той (Васил Божков, б. р.) предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се поменят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите дела срещу него за престъпление срещу държавата“, каза през уикенда адв. Георги Гатев.

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче българските власти нямаха никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена – с криминалните обвнинения.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.

източник: 24 часа

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments