Вашингтон изрази съжалението си за „ерозията на автономията“ на Хонконг 25 години след връщането му на Китай

0

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази вчера солидарността на Вашингтон с населението на Хонконг и съжалението си за „ерозията на автономията“ на тази територия 25 години след връщането ѝ на Китай, предаде Франс прес.

„Понастоящем е очевидно, че властите на Хонконг и Пекин вече не се съобразяват с участието на гражданите в демократичното управление, с основните свободи и с независимостта на медиите, които са част“ от системата за управление „Една страна, две системи“, заяви Блинкън в комюнике, имайки предвид модела на управление на Хонконг, договорен между Великобритания и Китай при връщането на града през 1997 г.

Строгият закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг през 2019 г., доведе до „ерозия на автономията“ на територията и „до накърняване на правата и свободите на жителите на Хонконг през последните две години“, изтъква Блинкън в комюникето си.

„Властите вкараха опозицията в затвора“ и (…) „отслабиха демократичните институции“, обобщава държавният секретар.

Китайският лидер Си Цзинпин посети Хонконг за 25-ата годишнина от връщането на града. Той заяви, че градът се е „възродил от пепелта“, отбелязва Франс прес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук