5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусВашингтон изрази съжалението си за "ерозията на автономията" на Хонконг 25 години...

Вашингтон изрази съжалението си за „ерозията на автономията“ на Хонконг 25 години след връщането му на Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази вчера солидарността на Вашингтон с населението на Хонконг и съжалението си за „ерозията на автономията“ на тази територия 25 години след връщането ѝ на Китай, предаде Франс прес.

„Понастоящем е очевидно, че властите на Хонконг и Пекин вече не се съобразяват с участието на гражданите в демократичното управление, с основните свободи и с независимостта на медиите, които са част“ от системата за управление „Една страна, две системи“, заяви Блинкън в комюнике, имайки предвид модела на управление на Хонконг, договорен между Великобритания и Китай при връщането на града през 1997 г.

Строгият закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг през 2019 г., доведе до „ерозия на автономията“ на територията и „до накърняване на правата и свободите на жителите на Хонконг през последните две години“, изтъква Блинкън в комюникето си.

„Властите вкараха опозицията в затвора“ и (…) „отслабиха демократичните институции“, обобщава държавният секретар.

Китайският лидер Си Цзинпин посети Хонконг за 25-ата годишнина от връщането на града. Той заяви, че градът се е „възродил от пепелта“, отбелязва Франс прес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments