5 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусВашингтон обяви нови санкции срещу талибаните, след ограниченията, наложени на жените

Вашингтон обяви нови санкции срещу талибаните, след ограниченията, наложени на жените

Вашингтон обяви вчера нови визови ограничения срещу талибаните в отговор на забраната жените в Афганистан да работят и да се образоват, предаде Франс прес.

В съобщение ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън каза, че предприема мерки за налагане на допълнителни визови ограничения срещу някои бивши и настоящи талибани, членове на недържавни групи за сигурност и други лица, смятани за отговорни или за съучастници в репресиите срещу жени и момичета в Афганистан.

Откакто се върнаха на власт през август 2021 г., талибаните наложиха сурови ограничения на афганистанките, забраниха им да работят в обществения сектор, да посещават средни училища и университети и да се разхождат в паркове.

В края на декември талибаните забраниха на НПО да работят с афганистански жени, което накара няколко организации да прекратят дейността си.

САЩ ще продължат да работят в координация с държавите съюзници, за да накарат талибаните да разберат, че техните действия ще имат значими последици и ще затворят пътя към подобряване на отношенията им с международната общност, добави още Блинкън.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments