22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокус"Вашингтон пост": Ядрените рискове стават все по-големи

„Вашингтон пост“: Ядрените рискове стават все по-големи

Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове, в която всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа, пише в редакционен материал в. „Вашингтон пост“.

Резултатите от големия напредък, отбелязан през 90-те години посредством установяването на контрол върху оръжията, сключването на споразумения за тяхното неразпространение, намаляване на ядрените арсенали и обезопасяването на отпадъчните материали, един по един отпадат.

Най-скорошният ход в тази посока бе направен в беларуската столица Минск на 25 май, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин подписаха споразумение, даващо възможност на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Става дума за ядрени оръжия с малък обсег, като например артилерийски снаряди, бомби и ракети, които се използват в операции на бойното поле, а не за оръжията с голям обсег, които се поставят на междуконтинентални ракети, уточнява „Вашингтон пост“.

Не се знае кога Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, но със споразумението руският президент Владимир Путин отново прибягва до военна заплаха – поредната, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година. Путин беше казал по-рано, че ядрените оръжия ще бъдат разположени в Беларус до 1 юли и че те ще останат под руски контрол. Съединените щати са разположили около 100 тактически ядрени оръжия в шест бази, намиращи се в пет страни от НАТО.

Преди 30 години Беларус се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и декларира намерението си да стане неядрена държава. Разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия може да вкара Минск в ядрен конфликт, изтъква „Вашингтон пост“. Освен това разполагането на тези оръжия изглежда като поредната стъпка по установяване на контрол от Русия върху Беларус.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments