5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоVoayageВдигат цените на самолетните билети

Вдигат цените на самолетните билети

Поскъпването на самолетните билети изглежда неизбежно. Основната причина е ясна – по-високите разходи за гориво. Към това трябва да се добави и увеличаването на летищните такси.
Освен това авиокомпаниите понесоха огромен удар заради ковид-ограниченията, които свиха потока от пътници. Досега те се опитваха да задържат поскъпванията, за да не останат съвсем без пасажери. Но вече има сигнали за отшумяване на пандемията.
Броят на пасажерите нараства и се очаква да се върне към предкризисните нива. Това, заедно със скъпия петрол, ще се отрази в цените на билетите.
С облекчаването на правилата за пътуване търсенето нараства и това е видно в резервациите за Великден и за летния сезон. И от асиокомпаноите съветват клиентите си да запазят билети отрано.
Примвр: Air France-KLM вече трябва да плаща с 40% повече, за да може самолетите ѝ да излизат и да кацат на летище „Хийтроу“.
Това не е първата авиокомпания, която предупреждава за повишение на цените. Миналата година Ryanair и туроператорът TUI прогнозираха, че цените за сезона на почивките ще са по-високи в сравнение с 2019-а – годината преди корона-пандемията да разтресе света.
Допълнително напрежение в авиосектора внасят опасенията за военни действия в Украйна. Много авиокомпании обявиха, че спират самолетите си до Украйна и оттам.
А цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. заради тревогите за евентуална инвазия на Русия в Украйна. Цената на нефта Брент надхвърли $95 за барел – а само преди година бе под $65.
Наскоро Rуаnаіr обяви зaгyбa oт 96 млн. eвpo зa пocлeдното тримесечие нa 2021 г. Иpлaндcĸият ниcĸoтapифен превозвач, ĸoйтo е №1 по пътници в Eвpoпa, прогнозира, че за цялата финансова година загубата щe e мeждy 250 и 450 млн. eвpo.
Със сигурност битката за пасажери ще е жестока, защото глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Rуаnаіr Maйĸъл O’Лиъpи зaяви, чe в мoмeнтa ĸoмпaнията ce oпитвa дa възcтaнoви пътниĸoпoтoĸa, нaмaлявaйĸи… цeнитe нa билeтитe си.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments