19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусВелики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица

Православният свят е в дните на Страстната седмица, през която християните съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос. С редица събития, свързани с изкупителното за човечеството дело на Спасителя е наситена богослужебната програма на днешния Велики четвъртък. С песнопения и евангелски четива църквата напомня как Христос умил нозете на апостолите, за Тайната вечеря, за молитвата му в Гетсиманската градина, как e предаден на съд и за изкупителните му страданията на Кръста.
В богослужебния живот на църквата на днешния ден църковните последования пресъздават 4 знакови събития от последните дни от земния живот на Христос.

Богослужението сутринта е възпоменание на Тайната вечеря на Спасителя с учениците му. Врачанският митрополит Григорий пояснява символиката:

„Господ, преди да седнат на трапезата, извършил нещо, което смутило светите апостоли – измил нозете на своите ученици. С това свое действие той показал велико смирение, поучил всички на такова смирение и на отношение един спрямо друг. Никой да не търси първенство над другите, а напротив – този, който иска да бъде пръв, нека да бъде на останалите слуга.“

„Кулминацията на всички богослужения е Светата евхаристия – светата литургия, на която обикновеният хляб и вино се претворяват в тяло и кръв Христови. С тези свети тайни се причестяват вярващите християни, за опрощение на греховете и вечен живот“, казва още митрополит Григорий.

„Причастието е центърът на християнския живот. То е живот. Господ казва – аз съм лозата, вие – пръчките. Ние трябва да се съединяваме с Христос чрез тайнството Света евхаристия. Причастието е да станем причастни с Христос, който е нашият живот, а той е живот вечен. Хората от древни времена търсят панацеята, лекарството за безсмъртие и много искат да са безсмъртни, но всъщност Бог ни го е дал даром“, казва мирянка, която участва в църковните служби.

Пътят на Христос към Голгота е пресъздаден от вечерните богослужения на Велики четвъртък.

„Вечерта се отслужва Последованието на 12-те евангелия, на страданията господни. Чрез четенето на тези 12 избрани места от Светото евангелие ние ставаме свидетели на всичко това, което се случва с господ Иисус Христос в последните дни на неговия живот.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments