11.1 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоНа фокусВеликобритания обвини Китай в опита да "пренапише правилата на международната сигурност"

Великобритания обвини Китай в опита да „пренапише правилата на международната сигурност“

Ръководителят на британската агенция за киберразузнаване обвини Китай, че се опитва да „пренапише правилата на международната сигурност“ и заяви, че Пекин използва икономическото си и технологично влияние, за да затяга контрола у дома и да упражнява контрол в чужбина, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Джереми Флеминг заяви, че въпреки войната, която бушува в Европа след нахлуването на Русия в Украйна, нарастващата мощ на Пекин е „въпросът в сферата на националната сигурност, който ще определи нашето бъдеще“.

В реч пред мозъчния тръст Кралски институт на обединените служби Флеминг каза, че комунистическите власти в Пекин искат да „получат стратегическо предимство чрез оформяне на световните технологични екосистеми“. „Когато става въпрос за технологии, политически мотивираните действия на китайската държава са все по-неотложен проблем, който трябва да признаем и да решим“, заяви той. „Технологиите се превърнаха не само в област на възможности, конкуренция и сътрудничество, но и в бойно поле за контрол, за ценности и влияние“, добави Флеминг.

Ръководителят на британската агенция за киберразузнаване заяви, че еднопартийната система в Пекин се стреми да контролира населението на Китай и разглежда другите държави „или като потенциални противници, или като потенциални държави-клиенти, които трябва да бъдат заплашвани, подкупвани или принуждавани“.

Преди неговата реч китайски служител в Пекин заяви, че технологичното развитие на Китай е насочено към подобряване на живота на китайците и не представлява заплаха. „Тези твърдения нямат никаква фактическа основа“, заяви говорителят на китайското външното министерство. „Придържането към линията за така наречената китайска заплаха и провокирането на конфронтация не е от полза за никого и в крайна сметка ще има обратно на желаното въздействие“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments