Великобритания проверява версията за появата на COVID-19 в лаборатория

0

Специалните служби на Великобритания започнаха собствена проверка на версията, че коронавирусът SARS-CoV-2 е с изкуствен произход и сега си сътрудничат по този въпрос със САЩ и обменят данни с тях, съобщава lenta.ru.

По-рано Белият дом посочи, че възможността за инцидент в лаборатория в Ухан все още е вероятна. Преди това американският президент Джо Байдън каза, че американските разузнавателни служби все още разработват две версии – естествено предаване от животно на човек и изтичане от научна институция.

Байдън отдели 90 дни за събиране и анализ на информация, която трябва да даде окончателния отговор на въпроса. Както посочи британски източник, Великобритания също не изключва изкуствения произход на SARS-CoV-2.

През март тази година Световната здравна организация (СЗО) публикува резултатите от работата на международна група експерти, посетили Ухан, за да открият източника на коронавируса. Докладът посочва, че изтичането от лабораторията е изключително малко вероятно, като основната версия може да се счита за предаване на вируса от прилепи чрез друго животно.

Сн.lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук