Великобритания се страхува от санкции срещу Русия

0

Британските власти се опасяват, че прилагането на строги икономически санкции срещу Русия ще провокира  Москва  към ответни мерки, които може да се свържат с намаляването на доставката на газ за Европа. Това съобщава вестник  Times  , позовавайки се на източника от кабинета на кралството.

Според източниците на вестника, високопоставените членове на британското правителство смятат, че Москва с въвеждането на санкциите от Запада може да използва енергийната зависимост на страните от континентална Европа от Руската федерация като оръжие и ръкохватката за доставка на синьо гориво за тези държави.

Както се подчертава от изданието, подобни действия биха могли да влошат и без това тежката ситуация в областта на енергетиката в много части на Европа.

В същото време самото Обединено кралство ще пострада не само заради евентуално намаляване на доставките на руски газ, чийто дял в страната е само три процента, но и заради неизбежния ръст на цените на суровините при такъв сценарий.

Сега почти половината от газа, който навлиза на пазара на Обединеното кралство, идва от британския шелф на Северно море. Най-големият износител на синьо гориво за страната е Норвегия, а малко повече от 15 процента от вноса е втечнен природен газ (ВПГ), по-голямата част от който се извършва от Катар, САЩ и Руската федерация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук