17.6 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоУ насВеселин Желев: Байдън иска САЩ да се завърнат като лидер на демократичния...

Веселин Желев: Байдън иска САЩ да се завърнат като лидер на демократичния свят срещу недемократичния

Байдън иска САЩ да се завърнат като лидер на демократичния свят срещу недемократичния„, така журналистът Веселин Желев, политически коментатор от „Клуб Z“, формулира посланието от първото задгранично пътуване на Джо Байдън. По думите му американският президент демонстрира, че слага край на изолационизма на Доналд Тръмп, че вижда общ дневен ред между САЩ и традиционните им съюзници в Европа, които Тръмп отчужди.

Коментаторът беше категоричен, че първата задача на Джо Байдън е да възстанови доверието, разрушено от Доналд Тръмп.

Според Желев Байдън е предупредил Запада, че може да изгуби превъзходството си и трябва да го отбранява на фона на възхода на Китай и реваншисткото поведение на Русия.

„Днес Байдън казва на ЕС: Отслабваме, разединихме се и взеха да не ни уважават! Залогът е бъдещето на демокрациите и на демокрацията в света изобщо“, каза още политическият коментатор.

Веселин Желев цитира прогноза на Американския съвет по разузнаване, според която до средата на 21 век представата за велики сили ще бъде „безнадеждно остаряла“ и днешните Г-7, с изключение на САЩ, ще бъдат извън голямата икономическа седморка, в нея няма да има нито една европейска страна, освен ако ЕС не реши да бъде единно представен.

Журналистът коментира, че различия между САЩ и Европа има и винаги е имало, но изказа очакване Байдън да търси колкото може повече точки на съвпадения, по които да работят заедно:

„Такава точка е климатът, такава точка е общата борба с пандемията и с нейните икономически последствия“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments