28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоЗдравословноВидове масажи и техните специфики

Видове масажи и техните специфики

Масажът съществува от дълбока древност. Има древни книги, в които са описани похвати за прилагане на масаж при различни състояния. Думата „масаж“ идва от гръцката дума „masso“, която означава стискам, мачкам с ръце. В древен Египет са се прилагали масажи на различни части от тялото, съчетан с използването на масажни масла.

Има три основни типа масажи – лечебен, спортен и хигиенен, отбеляза терапевтът Мирослав Маринов от център за рехабилитация „Амарант ММ“.

Към спортния масаж спадат възстановителният, тренировъчният, предстартов и други. Хигиенни масажи са тонизиращ, козметичен и самомасаж. Според обработваната част от тялото, лечебния масаж бива точков, частичен, общ, локален, сегментарен, а според спецификата на прилаганите похвати – класически, рефлекторен, апаратен (вибро, хидро и/или вакуум масаж) и древноизточни масажи.

Лечебният масаж е пасивен метод от кинезитерапията. Той представлява нанасяне на механични дразнения върху тялото, чрез различни похвати, допълва терапевт Маринов. Приложението на тези масажи е с лечебна и профилактична цел. Локалното въздействие се получава още в началото на масажа. Премахване на отоци, обезболяване, релаксиране, увеличаване обема на мускулатурата, подобряване тургора на кожата и други.

Най-често прилаганият масаж е класическия. Той оказва нервнорефлекторно, хуморално и локално въздействие. Нервнорефлекторното действие се изразява в дразнене на кожни рецептори, които изпращат сигнали до главния мозък и съответно по обратен ред до съответните органи и системи. Хуморалното действие се изразява в активиране синтеза на ацетилхолин, тъканни хормони, витамин D, хистаминоподобни вещества и други. От своя страна те оказват влияние върху нервната и кръвоносната система, заяви Мирослав Маринов.

Какъв е ефекта от масажите?

По отношение на нервната система масажът оказва общотонизиращо, релаксиращо, обезболяващо действие, както и въздейства благоприятно върху възбуднозадържащите процеси в централната нервна система. Масажът оказва пряко въздействие върху повърхностните венозни съдове и капиляри. По този начин се осигурява по-добра трофика на тъканите, повишен газообмен и обмяна на веществата. Чрез масажите се намалява тенденцията за формиране на отоци, както и застоят на кръвта във вътрешните органи, поради преминаването и към периферията. По отношение на опорно-двигателния апарат масажът подобрява еластичността и тонуса на мускулите, премахва умората; подбрани масажи имат отношение към релаксиране на мускулите и премахването на контрактури, разказа терапевт Маринов.

Масажите подобряват трофиката на тъканите, гъвкавостта на ставните връзки, както и поддържане и възстановяване оптималния обем на движение на ставите. По отношение на кожата масажите също оказват благоприятни ефекти – спомагат за очистване и отваряне на порите, активират се обменните процеси и в по-дълбоките слоеве на кожата, стимулира се нервно-рецепторният апарат. „Масажът е здраве. Оставете се в нашите ръце, а ние ще се погрижим за Вас!“, заяви терапевт Мирослав Маринов от център за рехабилитация „Амарант ММ“.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments