13.5 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаВиена отново е обявена в престижна класация за най-добрия град за живеене...

Виена отново е обявена в престижна класация за най-добрия град за живеене в света

Виена отново бе обявена за най-добрия град за живеене в света. Тази нощ стана известна годишната класация на „Икономист интелиджънс юнит“, според която австрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело, съобщиха австрийското обществено радио и телевизия ОРФ.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих, през миналата година трети, сега заема шестото място.

В първата десетка няма германски град, отбелязва ОРФ. Щутгарт е минал доста напред и се нарежда на 25-о място.

Пред него се нарежда Париж. Според авторите на проучването големите демонстрации срещу пенсионната реформа са занижили ранкинга на френската столица, която миналата година бе 19-а. За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изслеедването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

В коментар вестник „Курир“ пише: Какво отличава Виена от останалите претенденти? Това са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност.

Едно е ясно, коментира австрийското издание, впечатляващата архитектура и забележителните културни паметници не са достатъчни за добро качество на живота, потребностите на градското население винаги трябва да бъдат поставяни на преден план.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments