Висш US генерал предупреди за все по-агресивно поведение на Москва

0

Висш генерал от САЩ заяви, че катастрофата на американски разузнавателен дрон, прехванат от руски самолети, показва все по-агресивното поведение на Москва. Междувременно Русия предупреди Вашингтон, че летящите дронове близо до Крим рискуват ескалация.

Ден след като американският дрон падна над Черно море, министрите на отбраната на Русия и Съединените щати Сергей Шойгу и Лойд Остин са провели телефонен разговор. Руското военно министерство твърди, че това е станало по инициатива на американската страна. По-рано Москва и Вашингтон си размениха взаимни обвинения за инцидента. Руската страна предупреди американската да стои далеч от въздушното й пространство. Инцидентът се приема за първата пряка конфронтация между двете сили от нахлуването на Русия в Украйна. Отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от десетилетия.

Сергей Шойгу е казал на Лойд Остин, че полетите на американски дронове край бреговете на Крим „са провокативни по своето естество“ и могат да доведат до „ескалация в зоната на Черно море“.

В изявлението на министерството се казва още, че Русия „няма интерес от подобно развитие, но в бъдеще ще реагира по подходящ начин“ и двете страни трябва „да действат с максимална отговорност“, включително чрез отваряне на военни линии за комуникация при криза. Американският министър на отбраната Остин отказа да съобщи подробности за разговора – включително дали е критикувал руското прихващане. Той обаче подчерта, че САЩ възнамеряват да продължат да летят там, където международното право позволява, и настоя руските военни самолети да работят по безопасен и професионален начин. Киев от своя страна заяви, че катастрофата на дрона показва, че Москва е готова да разшири зоната на конфликта и да привлече други страни.

На бойното поле – Русия продължава да засилва натиска в опит да превземе малкия град Бахмут в Източна Украйна и да осигури първата си значителна победа от повече от половин година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук