13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоЗдравословноВитамин D пречи на оглупяването

Витамин D пречи на оглупяването

Учени от университета „Тъфтс“ са анализирали въздействието на витамин D върху мозъчната функция и са установили, че това вещество може да подобри когнитивните способности. Резултатите са публикувани в списание Alzheimer’s & Dementia.

В проучването са изследвани проби от мозъчна тъкан на 209 участници в напреднала възраст. Експертите оценяват когнитивните умения на участниците, които нямат умствени увреждания, и анализират промените в мозъчната тъкан след смъртта. Изследователите са съсредоточили вниманието си върху наличието на витамин D в четири области на мозъка – две от тях са свързани с промени, характерни за болестта на Алцхаймер, една – с някои форми на деменция, и още една, която не е свързана с деменция или съдови заболявания.

Установено е, че адекватните нива на витамин D в четирите области на мозъка корелират с подобрени когнитивни способности. Въпреки това нивата му в мозъка не са свързани с нито един от маркерите на болестта на Алцхаймер, включително натрупването на амилоидни плаки или микроскопични инсулти. Това означава, че все още не е ясно как точно витамин D може да повлияе на мозъчната функция.

В бъдещи проучвания учените планират да проведат експерименти с по-разнообразни групи от хора. Изследователите очакват, че работата им ще доведе до по-добро разбиране на ролята на витамин D за предотвратяване на деменцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments