Вицепрезидентът: Вървим с бързи крачки към третия мандат

0

Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак изчакаме тази седмица. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана как вижда политическата ситуация в този ден, предава БТА.

Вицепрезидентът Йотова присъства на молебен по повод освобождението на София от Османско робство в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

Вчера аз слушах много внимателно номинираният акад. Денков, който сякаш още не е загубил надежда, така че нека да видим, изтъкна вицепрезидентът.

Относно вчерашната среща между президента Румен Радев и представители на „Продължаваме Промяната“, на които беше връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, Йотова отбеляза, че е имало много неща, които е трябвало да бъдат споделени. Част от тях засягаха и документа, който ние впрочем виждахме за първи път – декларацията, която евентуално ще бъде разгледана и гласувана в Народното събрание (НС), обясни вицепрезидентът.

Тя подчерта, че е имало и голям кръг въпроси от сферата на външната политика, свързани с Република Северна Македония и войната в Украйна. Йотова припомни и за подписаното вчера споразумение между българската държавна газова компания „Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка. Стана дума и за него – за перспективите пред българската енергетика, отбеляза Йотова.

Попитана коя партия трябва да получи третия мандат, тя отговори, че все още не е обсъждано, защото все още не е изчерпана процедурата с втория мандат. Може пък да стане чудо. Чудесата стават не само по Коледа, а и след Коледа, така че нека да видим как ще се развие и самата дискусия в парламента, каза вицепрезидентът.

По думите й това е изключително важно и ще бъде много показателно кой какво ще защити от този документ и дали той изобщо ще бъде защитен, под каква форма ще бъде защитен, защото и вчера стана дума за това – дали ще бъде решение, декларация, как смятат да го сложат в дневния ред на НС. Не съм от хората, които смятат, че веднага трябва да се отхвърли подобен подход и подобен документ, защото макар и доста разнороден, макар и доста небалансиран на моменти, той заслужава внимание, каза още Йотова.

На 3 януари т.г. от „Продължаваме Промяната“ внесоха проекта на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Вчера, след като президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на „Продължаваме Промяната“ акад. Николай Денков, от партията предложиха всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук