Вицепрезидентът на ЕЦБ призова централните банки в еврозоната да не намаляват капиталовите буфери

0
сн. АП

Икономическият растеж в еврозоната ще остане слаб в краткосрочен план, тъй като услугите и пазарът на труда отслабват, но страните във валутния блок не трябва да освобождават банкови буфери в опит да намалят тези трудности, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, предаде Ройтерс.

Някои от страните членки в еврозоната са въвели така наречения антицикличен капиталов буфер, който принуждава банките да заделят повече капитал по време на икономически растеж, който след това може да бъде освободен, когато икономическият цикъл се обърне.

„Макропруденциалните власти (най-често това са централните банки на отделните страни – бел. ред.) трябва да запазят налични капиталови буфери, за да гарантират, че те ще бъдат на разположение в случай, че условията в банковия сектор се влошат“, посочи Де Гиндос.

Германия и Франция въведоха такива буфери тази година и Франция планира да ги увеличи от началото на следващата година, докато Нидерландия дори обяви планове да удвои буфера през май 2024 г.

Потенциално безпокойство е, че икономиката на еврозоната като цяло стагнира през цялата година и всяко възстановяване през следващата година ще бъде ограничено в рамките на под 1 на сто, допълва Ройтерс.

„По-слабата промишлена активност започва да оказва влияние и на услугите“, каза вицепрезидентът на ЕЦБ. „Вероятно е икономиката на еврозоната да остане потисната в близко бъдеще.“

Дори пазарът на труда, който в последните години бе лъч надежда за икономиката, започна да показва признаци на отслабване, добави де Гиндос.

Незадоволителното икономическо представяне на еврозоната идва в момент, в който ЕЦБ повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво чрез 10 поредни увеличения, надявайки се да забави потребителското търсене и да върне инфлацията обратно към целта си от 2 на сто.

Въпреки, че към момента инфлацията (2,9 на сто на годишна база през октомври т.г., – бел. ред) се понижи под 3 на сто, Де Гиндос каза, че има вероятност показателят отново да нарасне през следващите месеци.

Що се отнася до перспективите относно бъдещото ниво на лихвените проценти определяни от ЕЦБ, Де Гиндос посочи, че централната банка ще има повече информация през декември, „за да преоцени перспективите за инфлация и необходимите политически действия“.

Той също така повтори стандартните насоки на банката, че лихвените проценти, задържани на сегашното си ниво „за достатъчно дълъг период“, ще играят „съществена“ роля за намаляване на инфлацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук