9.2 C
София
петък, май 6, 2022
НачалоНа фокусВицепремиерът Нинова разговаря с еврокомисаря Тиери Бретон за проблемите пред българските фирми...

Вицепремиерът Нинова разговаря с еврокомисаря Тиери Бретон за проблемите пред българските фирми след спирането на газовите доставки

Вицепремиерът Корнелия Нинова разговоря с еврокомисаря по за вътрешния пазар Тиери Бретон по негово искане. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред българската икономика и индустрия след спирането на доставките на газ за България, както и бъдещето на ядрената енергетика и зелената сделка.

Вицепремиерът Нинова го запозна с трудностите, пред които са изправени близо 30 000 български фирми и опасността от фалити. Тя изрази загриженост за българските работни места, инфлацията, доходите и бедността.

Двамата обсъдиха възможността държавите членки на ЕС да се обединят и закупят заедно количества газ, за да се постигне по-ниска цена, както и данъчни облекчения, чрез намаляване на ДДС и акциз.

Нинова представи искането на българската индустрия за таван на цената на газа и покриване на разликата от държавата. Еврокомисарят увери, че България не е сама и заедно ще се търсят възможните алтернативи и информира вицепремиера, че на 18.05 в Брюксел ще се обсъжда стратегия за действие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments