7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусВКП поиска от САЩ информация за петимата санкционирани по „Магнитски“

ВКП поиска от САЩ информация за петимата санкционирани по „Магнитски“

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е изпратила писма до Департамента по правосъдие на САЩ с искане за информация по отношение на петимата български граждани, които бяха добавени в новия списък „Магнитски“.

ВКП иска да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани, съобщават от прокуратурата.

Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерство на финансите на САЩ.

Припомняме, че санкционираните петима българи в новия списък „Магнитски“ са Владислав Горанов – бивш министър на финансите, Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката, Николай Малинов – лидер на партия „Русофили за възраждане на отечеството“, Иван Генов и Александър Христов Николов – и двамата бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия, допълват от обвинението.

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията, се казва още в съобщението.

От прокуратурата уверяват, че информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments