12.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусВладимир Путин е започнал чистки в армията след опита за метеж на...

Владимир Путин е започнал чистки в армията след опита за метеж на Пригожин

Генерали изчезват един по един, а публични фигури от командването на руската армия като началника на ВВС ген. Сергей Суровикин или бившия заместник-министър на отбраната ген. Михаил Мизинцев са в неизвестност и за местонахождението и съдбата им не знаят нищо дори техните близки.

Този процес на изчезване на генерали и офицери е позната в Русия от времето на голямата чистка в Работническо-селската червена армия от 1937-1938. И макар, че навън е 2023, се усеща като 1937 – с някаква по-голяма надежда, че все пак изчезналите генерали са живи.

Според „Уолстрийт джърнъл“, се потвърждават съобщенията на руските опозиционни медии за задържани след бунта на Евгений Пригожин офицери. Изданието твърди, че 13 офицери са били задържани по време на чистката, а 15 са били отстранени от длъжност. Сред задържаните е руският генерал Сергей Суровикин. Арестите на висшите офицери са станали няколко часа след началото на бунта.

Източници на изданието твърдят, че генерал Сергей Суровикин е знаел за плановете на Пригожин, но не е участвал в тях. Все още няма повдигнати обвинения срещу него.

„Арестите са за прочистване на редиците от онези, на които вече не може да се вярва“, казва пред „Уолстрийт джърнъл“ източник, запознат с процесите, които вървят в руската армия. Сред първоначално арестуваните 13 някои висши офицери е трябвало да бъдат освободени от служба в армията, като например заместник на Суровикин генерал Андрей Юдин или заместник-началника на военното разузнаване Владимир Алексеев. Опозиционният телеграм кана ВЧК-ОГПУ обяви в началото за уволнението на Алексеев.

Най-малко още петима висши офицери са били отстранени или уволнени след бунта на Пригожин. Има спекулации, че самият Сергей Суровикин е задържан в Москва. За последно той се появява публично във видео от 23 юни, когато се обръща към Пригожин с призив да спре бунта, но не е изключено това видео да е било направено по принуда, когато Суровикин се е намирал в ръцете на хората на Шойгу. Според „Уолстрийт джърнъл“ Суровикин е подложен на многобройни разпити и ще бъде освободен тогава, тогава, когато Путин реши как да се справи с последиците от бунта, предаде OFFNews. Изданието цитира и уклончивия отговор на шефа на комисията по отбрана на Държавната Дума Андрей Картаполов, който каза, че Суровикин „си почива“.

По думите на същите източници трябва да бъде задържан и генерал Михаил Мизинцев, наричан „Касапина от Мариупол“ заради ролята му в бруталните бомбардировки в града. Мизинцев беше освободен от поста си по-рано тази година и се присъедини към структурите на ЧВК „Вагнер“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments