19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусВластите в Скопие заличиха втори български клуб

Властите в Скопие заличиха втори български клуб

Десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля „Иван Михайлов“ министърът на правосъдието на Република Северна Македония издаде заповед за заличаването и на Българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, съобщава БГНЕС.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата, отбелязва агенцията.

Срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. На 19 януари беше пребит и секретарят на клуба Християн Пендиков.

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение за закриване на Българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

„Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“, се казва в официално изявление.

Властите в Скопие закриха българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

За тези ходове българският държавен глава реагира бурно и обяви, че ще бъде уведомена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на безсилие и паника от македонска страна.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г. в РСМ, българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или в противен случай са изправени пред ликвидация. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите се забранява на граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, прякори, псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм, геноцид, Третия райх и др. Законът се прилага и за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда, че тези, които не действат съгласно посочените промени, ще бъдат заличавани от регистъра след решение на министъра на правосъдието.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments