6.4 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоЕвропейски хроникиВлезе в сила новият осми пакет санкции на ЕС срещу Русия

Влезе в сила новият осми пакет санкции на ЕС срещу Русия

Влезе в сила новият осми пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия, в който се разширява списъкът с лица, на които е забранено да влизат на територията на ЕС и чиито авоари в рамките на блока са замразени, предаде Франс прес и БТА.

Тези нови санкционни мерки, публикувани в официалния вестник на ЕС, са приети в отговор на анексията на четири украински области от Русия.

Новите санкции включват въвеждане на таван за цената на руския петрол и търговски ограничителни мерки на стойност 7 млрд. евро.

„Съгласуваният пакет включва редица тежки мерки, насочени към усилване на натиска върху руското правителство и икономика, както и към отслабване на военния потенциал на Русия“, се казва в изявление на Съвета на ЕС.

Съветът поясни, че на държавите членки „ще бъде забранено да предоставят услуги за морски превоз и да оказват техническа помощ, посреднически услуги, финансиране или финансова помощ, свързани с морския превоз в трети страни на суров петрол (от декември 2022 г.) или петролни продукти (от февруари 2023 г.), които са с произход Русия или се изнасят от Русия“.

Освен това санкциите включват „забрана за износ на стоманени изделия, които са с произход Русия или се изнасят от Русия“.

„Допълнителни ограничения се въвеждат също върху износа на дървесина и хартия, цигари, пластмаса и козметика, а също така съставки, използвани в ювелирната промишленост, като например скъпоценни камъни и метали, които като цяло носят на Русия значителни приходи“, се казва още в изявлението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments