14.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусВодеща версия за бомбените заплахи: хибридни атаки, свързани с Русия

Водеща версия за бомбените заплахи: хибридни атаки, свързани с Русия

Водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това заяви в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му заплахите не са истински, а подобни атаки получават паралелно много европейски държави, не само България.

Страната ни е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и Съединените щати, които работят по установяването на източника на имейлите.

„Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Гугъл. На свой ред тези имейли, които са регистрирани в Гугъл, са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се установи източникът. По това работят американските служби в момента и тъй като Гугъл е тяхна отговорност, те трябва да установят откъде идват тези имейли, регистрирани в Гугъл.

Ние няма как това да го установим на територията на България. Сега предположения, предположенията са най-различни. Водещата теория общо взето е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин“, каза Демерджиев.

До прекъсване на изборния процес в неделя няма да се стигне, увери вътрешният министър:

„Ще се прекъсне изборният процес, само ако има реална опасност. До момента в тези сигнали, които сега се подават и обработват, няма реална опасност. Те са абсолютно идентични по съдържание, мултиплицират и се подават до възможно най-много адресати“.

сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments