22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоБез категорияВоенният министър съобщи, че днес ще бъде отворена черната кутия на разбития...

Военният министър съобщи, че днес ще бъде отворена черната кутия на разбития МИГ-29

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е намерена на повече от 70 метра дълбочина в Черно море. Това заяви военният министър Георги Панайотов на извънреден брифинг пред медиите.

Данните от нея ще се разчетат до края на деня, но те няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи.

Черната кутия в момента се намира на борда на кораб на българския военноморски флот. Тя ще бъде транспортирана до военна база „Граф Игнатиево“, за да могат да бъдат взети данните от нея.

„Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, която всъщност събира информацията, е здрава и дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня“, коментира военният министър.

От черната кутия ще може да бъде получена информация за всички параметри на полета, режима на двигателя, скоростта, височината и траекторията на самолета, както и в какво състояние са били средствата за управление.

„За всичко ще получим информация стига вътрешната обвивка да не е увредена“, увери министърът.

Той призова да се оставят спекулациите. Ще се установят фактите и тогава обществото ще бъде информирано за причините за инцидента. Разследването трябва да продължи 30 работни дни, каза още Панайотов.

Военният министър благодари на всички, участвали в търсенето, защото кутията е много малка и е било като „търсене на игла в купа сено“.

В операцията по търсенето участваха минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт“.

На 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача самолетът на майор Валентин Терзиев падна в морето. Майорът загина. Издирването беше преустановено заради лошото време.

Панайотов отново изказа съболезнования на съпругата на майор Терзиев и повтори, че изпитва искрено съчувствие към болката ѝ.

Попитан за инцидента в Чешнегирово министър Панайотов повтори, че е станала е греша, пострадали няма, има уплашени хора и поднесени извинения, както и декларирана отговорност за нанесени материални щети.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments