22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоУ насВоенноморски екип обезвреди боеприпаса край Тюленово

Военноморски екип обезвреди боеприпаса край Тюленово

Военноморски екип обезвреди боеприпаса, който беше открит край село Тюленово, община Шабла. Взривното устройство е било прикрепено към дрон, изплувал в района на пристан за лодки.

Сигналът е подаден снощи малко преди 22.00 часа, но екипът за обезвреждане е изпратен тази сутрин. Това направено с цел да бъде избегнат риск за сапьорите при една нощна акция, заяви министърът на отбраната на Тодор Тагарев.

Установено е че към дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

На място специалистите са преценили, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане, място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.

Кметът на Шабла Мариян Жечев призова държавните институции да организират по-често наблюдение, за да бъдат откривани подобни обекти навреме:

„Апелът ми е към Министерството на отбраната и към МВР в лицето на „Гранична полиция“, да се правят периодични обходи с хеликоптери, с дронове за евентуално констатиране на такива обекти във водата и тяхната утилизация навреме, защото по-сериозен инцидент би предизвикал един такъв невзривен боеприпас“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments