20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусВолодимир Зеленски идва в България по покана на кабинета

Володимир Зеленски идва в България по покана на кабинета

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети България по покана на правителството. Посещението се очаква да е в четвъртък, съобщава “24 часа” като се позовава на дипломатически източници.

От съображения за сигурност часовете на визитата ще се пазят в тайна.

В миналия парламент депутатите отказаха да чуят обръщението на Зеленски, в което той искаше да призове за помощ. Преди това в 47-ото НС пък отказаха да изслушат и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който изкара няколко дни в София, опитвайки да договори оръжейна помощ, но заради тогавашното участие на БСП в управлението бе отказано пряко подпомагане.

Решение да се даде не само хуманитарна, но и военна помощ дойде едва в края на 2022 г. Преди дни пък съветникът на Зеленски Михайло Подоляк обяви в интервю, че България трябва да се гордее от начина, по който помага на Украйна.

България ще подкрепи и членството на Киев в НАТО, реши вчера парламентарната външна комисия. “Против” гласуваха единствено от “Възраждане”, а от БСП не присъстваха на заседанието.

Приемът им в алианса обаче ще стане факт едва когато войната с Русия приключи, записаха депутатите. Това е и условие на самото НАТО – новите му членове да не са в текущ конфликт.

Никой не знае кога ще свърши войната и дали Украйна ще съществува след това, коментира Ангел Георгиев от “Възраждане”. Той допусна, че колегите му в парламента целят да се скъсат дипломатическите отношения с Русия, и нарече декларацията “неуместна”.

Г-н Георгиев допусна вариант Украйна да не съществува. Не, няма да стане това. Но вашето изказване е повод за дипломатическо напрежение, настоя пък Георг Георгиев от ГЕРБ. Той призова от “Възраждане” да не използват риториката на Кремъл.

След седмица предстои среща на върха на НАТО във Вилнюс. Делегацията ни там ще води премиерът Николай Денков. Очаква се именно там да се вземе и решение за условията, които Украйна трябва да изпълни, за да стане член.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments