15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиВсе още не е решено как да се използват замразените в Европа...

Все още не е решено как да се използват замразените в Европа руски активи за подпомагане на Украйна

Казусът как да се използват замразените в Европа руски активи за подпомагане на Украйна все още не е решен, въпреки че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се закани това да се случи преди августовската ваканция.

В скорошен анализ за „Файненшъл таймс“ икономическия коментатор Мартин Сандбу припомня, че „времето изтича“.

Идеята, която се коментира в Брюксел, е за използване на „постъпленията“ от активи на руската централна банка на стойност стотици милиарди евро, държани в Европа – фондове, които са замразени след началото на пълномащабната руска война срещу Украйна.

Експертите спорят за ефективността на подобно решение предвид факта, че то би донесло няколко милиарда годишно, но изисква провизиране срещу потенциален риск от загуба и редица други действия.

Други пък гледат с интерес към числата – например, от доклада на белгийския депозитар Euroclear, публикуван вчера, стана ясно, че той е спечелил 1.7 милиарда евро за първото полугодие на 2023-та, инвестирайки в замразени активи на Русия.

Общо за същия период финансовата група има оперативна печалба в размер на 3.1 млрд. евро. Всъщност, това е най-важният депозитар, защото притежава около 180 млрд. евро или близо две трети от всички замразени руски резерви, според правителството на Белгия, където е централата му.

Казусът обаче има редица правни аспекти, които пречат за категорично и единно решение. Дори самата Европейска централна банка изрази притеснения, че ако се стигне до конфискация на руски активи, потенциални други държави биха намалили резервите си в евро, за да не се окажат в подобна ситуация при евентуално напрежение по оста между столиците им и Европейския съюз.

Именно затова се търси облагане на свръхпечалбите, става ясно от анализа, публикуван от „Файненшъл таймс“.

Припомням, че на последното заседание на икономическите и финансови министри в Европейския съюз българският финансов министър Асен Василев предложи да се обмисли правната възможност замразените руски активи да бъдат насочени към фонд за компенсация на жертвите от войната срещу Украйна и да се използват още преди края й, както и под формата на репарации.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments