23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусВСС избра Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор

ВСС избра Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор

С осем гласа  „за“ и един „против“ Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за временен ръководител на държавното обвинение. Другите две кандидатури бяха на Десислава Пиронева и Даниела Машева, също заместнички на бившия главен прокурор Иван Гешев.

След гласуването Сарафов се обяви за незабавни реформи в прокуратурата:

„Защото обществото ясно видя в последния един месец, че прокуратурата може и беше използвана в полза на личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокуратурата има нужда от едно нормализиране, защото последните дни показаха, че тя може да бъде използвана като оръжие срещу неуодобните. Всъщност такъв бях и аз. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Наистина е настъпило време разделно“.

Макар че решението може да се обжалва пред Върховния админстративен съд, съдебните кадровици допуснаха предварително изпълнение на решението, за да не остава прокуратурата без ръководител до избора на титуляр.

Смяна на заместник -главните прокурори, работили с Иван Гешев, среща с правосъдния министър Атанас Славов и ревизия на работата  по т.нар. дела с висок обществен интерес – това ще се първите действия на Борислав Сарафов, избран от Прокурорската колегия за временен ръководител на държавното обвинение.

На въпрос може ли да се очаква и изтегляне на част от поисканите от вече бившия главен прокурор Иван Гешев депутатски имунитети, сред които са и тези на Бойко Борисов и Кирил Петков, Сарафов отговори:

„Дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците – това ще бъде преценено тепърва. Аз ще се допитам до колегите от прокуратурата, няма да го реша еднолично, но ако се налага, ако е тяхното мнение… Ще трябва да се назначи ревизия, да се види какво е свършено по тези дела. Ревизията ще обхване не имунитетите, а работено ли е ритмично по тези дела, събирани ли са  доказателства ежедневно, имало ли е срочност, качество и ритмичност в разследването“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments