0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоНа фокус„Възраждане” кани парламентарните партии на разговори за еврозоната

„Възраждане” кани парламентарните партии на разговори за еврозоната

От „Възраждане” ще отправят покани към всяка една от партиите в парламента за разговори по темата за присъединяването на България към еврозоната. Това обяви председателят на партията Костадин Костадинов. „Предлагаме публичен разговор”, добави той и поиска референдум, ако управляващите настояват да се влезе в еврозоната.

С оглед ситуацията в света и растящата инфлация, лидерът на „Възраждане” е на мнение, че решението е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в еврозоната. „Очевидно е, че датата 1 януари 2024 г. не е постижима. Ние не отговаряме на някои основни критерии – на първо място е инфлационният”, добави той.

България трябва да запази своята валута, настоя Костадинов, който заедно с парламентарната си група проведе среща с управителя на БНБ Димитър Радев.

„Ние сме отправили покана към проф. Стив Ханке за свикване на кръгла маса в България по темата. За съжаление, липсва публичен дебат по въпроса. Искахме да се запознаем с анализа, който вече трябваше да е изготвен – за ползите и вредите от влизането на страната ни в еврозоната. Доколкото разбрахме, е готов. Кога ще бъде обявен и публично достъпен – Радев не успя да се ангажира”, добави той.

Костадинов коментира, че не вижда проблем да подкрепят правителство, ако то се съгласи с идеите им за еврозоната и за вдигане на санкциите срещу Русия. „Нека кажа нещо еретично – защо да не получат подкрепата на „Възраждане”, ако споделят нашите виждания. В крайна сметка трябва да се обединяваме около принципи и програми, а не около личности и имена на партиите”, уточни лидерът на „Възраждане”.

Той добави, че от формацията му нямат проблем да си говорят с останалите партии и изрази готовност за кабинет, ако получат третия мандат. „Заявяваме категорично – искаме третия мандат и сме готови със състав на кабинет”, обясни Костадинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments