Въпреки обстрела няма непосредствена заплаха за Запорожката АЕЦ

0

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, съобщи ДПА.

Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. „Това обаче може да се промени всеки момент“, предупреди той.

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия заседание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна – най-голямата в Европа и сред най-големите в света – беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, съобщи представител на руските окупационни власти.

Гроси призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп до централата възможно най-скоро. „Аз лично съм готов да ръководя такава мисия“, каза той.

„Няма време“, подчерта шефът на МААЕ. Агенцията се опитва от седмици да изпрати в централата инспекционна мисия. Киев и Москва се обвиняват взаимно, че възпрепятстват проверката, отбелязва Франс прес.

Съюзниците на Украйна подчертаха, че такава мисия е необходима, като изтъкнаха пред Съвета за сигурност отговорността, която носи Русия.

„Решението за събитията в Запорожието е просто. САЩ призовават Руската федерация да изтегли незабавно силите си от украинската територия“, заяви американският заместник-министър за контрола над въоръженията и международна сигурност Бони Дженкинс.

Както се очакваше, руският посланик в ООН Василий Небензя хвърли вината върху Киев и неговите съюзници.

„Призоваваме държавите, подкрепящи режима в Киев (. . .), да го принудят веднъж завинаги да сложи край на нападенията срещу Запорожката централа“, а ООН и МААЕ – да заявят на украинските власти, че действията им са недопустими, каза той.

Трудно е да си представим същинския мащаб на евентуална ядрена катастрофа в централата. Цялата отговорност за това ще носят западните поддръжници на Киев, изтъкна руският дипломат, като нарече „сюрреалистични, цинични и абсурдни“ обвиненията срещу Москва.

„Руснаците са прочути с изпипаните си планове за лъжи, саботаж и укриване като този, който виждаме днес“, отговори украинският посланик в ООН Сергий Кислица. „Никой от нас не може да спре вятъра, разнасящ радиацията, но заедно можем да спрем една терористична държава. И колкото по-скоро спрем Русия, толкова по-скоро Европа и светът ще се почувстват отново в безопасност“, добави той.

Русия обвини и службите на ООН, че са възпрепятствали мисията на МААЕ, но говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш отхвърли тази идея.

„Става дума за ядрена централа, намираща се в средата на едно бойно поле. Мисля, че можем да си представим най-малко две-три страници (с изброени) пречки“ за проверката, отбеляза Стефан Дюжарик.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук