Върховенство на закона: депутатите настояват Комисията да защити бюджета на ЕС

0

Парламентът иска Европейската комисия да демонстрира реални стъпки за защита на средствата на ЕС от страни членки, нарушаващи върховенството на закона.

Прилагането на одобрените през 2020 г. правила, обвързващи плащането на средства от бюджета на ЕС със спазването на принципа на правовата държава, ще бъде тема на пленарен дебат през юни.

Върховенството на закона изисква спешна защита

Депутатите разискваха пътя напред на общо заседание на парламентарните комисии по бюджети и бюджетен контрол на 26 май, в което взе участие Херт Ян Копман, генерален директор на бюджетното управление в Европейската комисия.

Г-н Копман подчерта деликатния характер на потенциалните оценки на Комисията относно спазването на принципа в държавите членки. „Вземаните решения подлежат на пълен съдебен контрол от Европейския съд… Трябва да работим правилно от самото начало. Просто не можем да си позволим да направим грешки и да открием процедури, които да бъдат анулирани от Съда. Това ще бъде катастрофа“.

Европейската комисия подготвя насоки, които ще обяснят как тя възнамерява да прилага законодателството. Г-н Копман заяви, че Комисията ще потърси мнението на Парламента през първата половина на юни.

В отговор депутатите посочиха, че клаузите на регламента са достатъчно ясни. „Ако човек искаше много кратък набор от насоки, можеше просто да бъде записано в едно изречение: „Погледнете регламента““, каза Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия).

Все пак Парламентът ще изрази становище по насоките в доклад, който се очаква да бъде гласуван в пленарна зала през юли. „Всички държави членки трябва да могат да се уверят, че Комисията провежда разследванията си по наистина обективен начин“, допълни г-н Сарвамаа.

„Когато говорим за нарушения на върховенството на закона, това е много сериозна тема. Наясно сме, че трябва да бъдем много внимателни с тези оценки. Но тази строгост и щателност не могат да отлагат вечно прилагането на регламента“, посочи Ейдер Гардиасабал (С&Д, Испания).

Други депутати определиха ситуацията с върховенството на закона в ЕС като кризисна и призоваха Комисията да действа решително, за да предотврати още по-голямо влошаване. Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия) заяви: „Ние имаме абсолютно доверие във възможностите на Комисията да следи, да открива случаи и да прави оценки. Вие разполагате с някои от най-добрите юристи в Европа, имате най-добрите обществени служители, за да защитавате бюджета на ЕС и върховенството на закона“.

„Впечатлението е обаче, и тук говоря от името на милиони граждани на ЕС, че ви липсва известно усещане за спешност. Сякаш се намирате в горяща къща и казвате: „Преди да извикаме пожарната команда, ще изготвим насоки за това как те да угасят пожара““, каза г-жа Райнтке.

Бюджетът на ЕС и върховенството на закона

Законодателството, прието в края на 2020, обвърза достъпа на държавите членки до европейски средства с условието те да спазват върховенството на закона. Ако Европейската комисия установи, че дадена страна нарушава този принцип, тя може да предложи спиране или замразяване на плащанията от бюджета на ЕС към нея.

Решенията ще бъдат вземани от Съвета с квалифицирано мнозинство. Правилата също така защитават интересите на крайните получатели на средствата – земеделски производители, студенти, малки предприятия или неправителствени организации, които не следва да бъдат наказвани заради действията на своите правителства.

Правни спорове

Парламентът желае да види системата работеща на практика възможно най-скоро, тъй като в последните години нараства безпокойството за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в някои държави от ЕС.

Унгария и Полша заведоха дела пред Европейския съд с искания за анулиране на регламента. На срещата на върха на 10-11 декември 2020 г. ръководителите на страните в ЕС постигнаха съгласие, че Комисията трябва да подготви насоки за прилагане на правилата, които да бъдат финализирани след излизането на решението на Съда на ЕС по заведени дела.

Парламентът обаче настоява, че правилата са в сила и че Комисията има правна отговорност да защитава интересите и ценностите на ЕС.

Сн. Европейски парламент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук