16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоУ насВ Абу Даби президентът Радев акцентира върху зелената енергия

В Абу Даби президентът Радев акцентира върху зелената енергия

Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да излезе от парадигмата за държава само транзитираща газ. Това заяви президентът Румен Радев, който е на двудневно официално посещение в Абу Даби. Държавният глава съобщи, че се търсят възможности за диверсификация на доставките и на природен газ, и на петрол от Обединените арабски емирства, но и възможности за развитие на проекти в зелената енергия. България и Обединените арабски емирства подписаха Меморандум за стратегическо партньорство.

В този час президентът Румен Радев е в президентския дворец в Абу Даби, където има среща с президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата лидери се подписва Меморандумът за стратегическо партньорство.

Подписват се и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, земеделието, образованието. Преди това Румен Радев откри бизнес форум с 20 представители на наши компаниив областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия. На откриването държавният министър за външна търговия на Обединените арабски емирства – Тани Бин Ахмед Ал Зеюди заяви:

„ОАЕ инвестира общо 152 милиона долара в България само през 2021-ва година.“ 

“България няма как да бъде заобиколена, ако искаме Близкия Изток и Европа да бъдат свързани”, заяви Румен Радев. Освен възможности за внос на втечнен газ и на петрол, Румен Радев акцентира и върху зелената енергия.:

„Ние трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. Ние можем да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород и то в огромни количества, и да го изнасяме. Разбирате ли смяната на мисленето, смяната на философията? От страна-транзитьор, страна-производител и износител на енергийни ресурси на бъдещето“.

Става въпрос за проект на стойност 15 милиарда евро за производство на зелен водород в комплекса „Марица Изток“. Проектът е разработен от български компании в сътрудничество с БАН, а крайната цел е България да стане и износител на зелена енергия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments