В България се търсят бели роби

0

Атанас Атанасов e на 27 години. Членува в БСП от 9 години. Втори мандат зам.- председател по организационната дейност на МО в БСП. Собственик на компания за консултации в сферата на банковите продукти.

– Господин Атанасов, младите социалисти влязохте в тежка словесна битка с връстниците ви от ГЕРБ за правата на работниците. Смятате ли, че това е важният въпрос в условията на пандемия?

Всички въпроси, касаещи българските граждани са важни, независимо дали става дума за колабирала здравна система, промени в Кодекса на труда или цените на основни потребителски стоки. Пандемията просто показа за пореден път безпомощността на управляващата партия и 10- годишна липса на целенасочена и адекватна политика в здравеопазването. Но това не означава, че пандемията, която буквално е завладяла всички сектори на здравеопазването, икономиката и образованието, трябва да бъде единствената тема. Усложнената обстановка изземва голяма част от вниманието на хората и управляващите разчитат точно на това, за да могат да прокарват други свои безумни решения. Това не трябва да се случва.

– Не смятате ли, че е нормална и логична позицията на МГЕРБ – да защитават десни политики?

Аз съм убеден, че дълбоко в себе си хората в младежката организация на ГЕРБ са напълно наясно, че тези промени в Кодекса на труда ще навредят на работещите хора в България, каквито със сигурност има и в младежката организация на ГЕРБ. Според мен в момента МГЕРБ са пуснати буквално на барикадата да бранят решенията на своите ментори, защото от дебатите в Народното събрание и протестите по тази тема, стана ясно, че на управляващите ще им е много трудно да защитават тези си действия. Затова напред избутват младежите си, които зад клишета като “гъвкавост” на работното време се опитват да прикрият една истински експлоатация на работещите хора.

– Работодателите често се оплакват от производителността на труда на българските работници – приемате ли тезата, че заплатите са ниски, защото не се работи достатъчно и качествено?

На работодателите това им е работата – да си спестяват разходи, обяснявайки че все някой друг им е виновен. Не се работи достатъчно и качествено? – А какво имат да кажат по въпроса за мотивацията на своите работници, за социалните им придобивки, за програмите, които са им осигурили. Ще ви дам един такъв пример: в България трудно можете да чуете, че в някоя ИТ компания има подобни проблеми, същевременно в подобни компании има редица социални стимули за служителите. Много е лесно да говорим за ниска производителност на труда и да прехвърляме отговорността на работниците, но никой не говори за неадекватни мениджърски решения, почти никакво технологично обновяване на производството или за адекватно оценяване и заплащане на труда. За съжаление в България все повече се търсят бели роби.

– В условията на пандемия младите социалисти организирате доброволческа акция в подкрепа на медиците ни, но смятате ли, че политиката на правителството за справяне с кризата е адекватна?

Аз лично много бих искал да не се налага да правим доброволческа акция в подкрепа на медиците, а те да имаха обезпечението и възможността да си вършат работата, защитавайки и собствената си сигурност и семейства. Но виждате, че това е невъзможно. В началото на годината, когато все още нямаше подобни проблеми, организирахме акция, в която пазарувахме и изпълнявахме дребни поръчки на наши по-възрастни другари. Тогава доста хора се възползваха от доброволческите ни акции и съм доволен, че макар и малък нашият принос съществува. Днес, обаче, има повишаване на броя заразени медици, повишаване броя на болниците без персонал, отказ от прием. Положението е изключително сериозно и затова ние се опитваме да помогнем с каквото можем на властите в случая РЗИ, защото тук става въпрос за човешки животи и съдби.

Няма политика, която да е проведена от правителство на Бойко Борисов и да е доказала своята адекватност. Напротив. Преди години БСП алармира за безумната здравна реформа и просто ни трябваше много малко време, да я усетим лично на гърба си. Лошото е, че това става на гърба на обикновения български гражданин, който чака линейка с часове, джипито му го лекува по телефона, а болницата затваря врати под носа му. Пандемията просто ускори процеса на разрушаване на цели браншове. Вижте какво се случва с образованието – 10 години се говори за реформа в образованието, а накрая се оказва, че не може да се проведе нито една нормална неприсъствена седмица.

– Дали вината е само в правителството – трябва ли всички българи да бъдем по-отговорни в своето поведение? Вие лично бихте ли призовали връстниците ви да не ходят по дискотеки и купони?

За мен процесът е двустранен. Естествено, че при една подобна пандемия трябва да има чуваемост и разбиране и от двете страни. Аз лично спазвам ограниченията и мерките, които са установени. Не мисля, че изпускането на един купон или парти е голяма драма. Радвам се, че повечето мои приятели, другари и колеги имат същото отношение. Ние сме млади – при нас рискът за страшни последствия от този вирус безспорно съществува, но не е толкова голям, затова трябва да помислим за по-рисковите групи от наши съграждани и да помагаме с каквото можем, пък дори това да е – слагане на маска.

– Дори в условията на пандемия БСП подкрепя протестите и иска незабавна оставка на правителството – мислите ли, че един служебен кабинет на Румен Радев ще има по-адекватна политика за справяне с пандемията?

Мисля, че вече е късно за подобни действия. Вижда се, че независимо колко време и колко хора искат оставката на Бойко Борисов и неговия кабинет, тя не се случва – даже напротив. Наглостта и лицемерието на управляващите стига невиждани върхове до момента. Песента на този кабинет е изпята, въпросът е какво ще се случи в бъдеще, защото ни предстоят парламентарни избори, а палитрата от партии и хора, искащи доверието на хората, става все по-широка и цветна.

– Оптимист ли сте за предстоящите парламентарни избори и представянето на БСП?

Трябва да бъдем оптимисти, защото все пак ние влизаме в тази кампания и ние ще работим на терен. Няма как да работиш за нещо, в което не вярваш – затова и вярвам в доброто представяне на БСП на предстоящите избори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук