-1.8 C
София
понеделник, януари 30, 2023
НачалоНа фокусВ какво ще инвестират САЩ милиардите долари, обещани на Африка

В какво ще инвестират САЩ милиардите долари, обещани на Африка

САЩ обещаха 55 милиарда долара на Африка за идните три години, но как смятат да ги похарчат? Парите ще отидат за различни сектори на континента и се разпределят в партньорство с Конгреса на САЩ, поясни съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, предаде Ройтерс. Повечето от средствата идват от обявени преди време програми и от планирани бюджетни средства.

В здравеопазването на Африка администрацията на Байдън ще инвестира близо 20 милиарда долара. В тях се включват 11,5 милиарда долара за борба със СПИН, над 2 милиарда долара за борба с маларията, над 2 милиарда долара в подкрепа на семейното планиране и репродуктивното здраве, както и за детско здравеопазване и за родилните грижи, както и над 2 милиарда долара за справяне със здравните, хуманитарните и икономическите последици от Ковид-19.

Администрацията ще поиска от Конгреса и 4 милиарда долара за здравните работници в Африка.

САЩ ще деблокират и 150 милиона долара, за да осигурят електричество на болници в Африка, допълва Франс прес. Целта е да бъдат електрифицирани близо 10 000 болнични заведения в субсахарната част на Африка, които не разполагат сега с надежден източник на електроенергия.

От януари миналата година администрацията на Байдън инвестира и планира да инвестира най-малко 1,1 милиарда долара в подкрепа на африканските усилия за опазване на околната среда, за адаптиране към климатичните промени и за енергиен преход, припомня Ройтерс.

15 милиарда долара ще отидат за партньорства в областта на търговията и инвестициите. В тази сума влизат и над 1 милиард долара под формата на договори, сключени между САЩ и африкански партньори, сред които банки. Сред тези сделки се откроява такава за 350 милиона долара за изграждане на мрежа от чисти енергийни технологии.

358 милиона долара пък ще отидат за нови инвестиции в инициативи в подкрепа на жените в Африка. Държавният департамент ще стартира и програма за „зелени“ работни места за жените, като първоначално в нея ще бъдат инвестирани 1 милион долара.

Освен това компанията Виза ще инвестира 1 милиарда долара в сектора на онлайн разплащанията в Африка, област, в която сега Китай е лидер. Майкрософт пък ще постави началото на програма за улесняване на достъпа до интернет чрез сателит за 10 милиона души по света, сред които половината в Африка. Така за първи път интернет ще имат хората в най-отдалечените райони на Египет, Сенегал, Ангола.

На срещата САЩ-Африка бе подписано и споразумение относно отпускане на 504 милиона долара за свързване на пристанищния град Котону, в Бенин, с Ниамей, столицата на Нигер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments